Ratatouille po 18 miesiącu

Pyszne danie dla całej rodziny z cukinią, kabaczkiem i pachnącymi słońcem pomidorami.

Ratatouille przepis

Pyszne danie dla całej rodziny z cukinią, kabaczkiem i pachnącymi słońcem pomidorami.

Składniki

  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • mały kabaczek
  • czerwona papryka
  • 4-6 mięsistych pomidorów
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • ½ ząbka czosnku


Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż
  • deska do krojenia
  • patelnia
  • wyciskarka do czosnku
  • garnek
  • blender


Sposób przyrządzania:

Pomidory obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, rozgnieciony czosnek, tymianek i pieprz. Gotuj aż pomidory zmiękną i zmiksuj je na gładki sos.

Cukinię, bakłażana, kabaczka i cebulę pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne, obierz ze skóry o pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i partiami podsmaż cukinię, bakłażana, kabaczka i paprykę, przekładając do garnka z sosem. Duś wszystko razem ok. 15 min.

Zamiast obsmażać warzywa na patelni możesz je zapiec w piekarniku lub ugrilować i dodać do sosu.

fot.
osesek.pl

Artykuły wybrane dla Ciebie

Ratatouille po 18 miesiącu - komentarze

Klara2014-02-26 00:28:31

A ile czasu i w jakiej temperaturze zapiekać w piekarniku?

kasia2011-01-17 15:54:19

Przepyszna...sama chętnie zjadłam:)...rewelacyjny smak:))))))))