Jabłkowe placki po 18 miesiącu

Pyszne szybko znikające placki z tartym jabłkiem

przepisy dla dzieci i niemowląt

Składniki

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka modyfikowanego
  • żółtko
  • jabłko starte na grubej tarce
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • olej z pestek winogron

Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż
  • miska
  • mikser
  • tarka
  • patelnia

Sposób przyrządzania:

Do miski wlej mleko, dodaj żółtko i ubij, by się dokładnie połączyły. Wsyp mąkę, cały czas ubijając. Gdy ciasto będzie gładkie odstaw je na 15 -30 min. Następnie zetrzyj jabłko na tarce o grubych oczkach dodaj do ciasta i wymieszaj.

Rozgrzej teflonową patelnię. Wlej na nią kilka kropel oleju i rozprowadź ją pędzlem po całej powierzchni.

Zmniejsz nieco gaz. Nakładaj po łyżce ciasta. Gdy się przypiecze, obróć na drugą stronę.

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Jabłkowe placki po 18 miesiącu - komentarze

Asia2012-07-03 23:50:46

A ja zamiast mleka modyfikowanego dałam mleko sojowe i dodałam cukru waniliowego i też wyszły super:)

Izabela2008-12-18 18:17:27

Mojej malutkiej równiez bardzi smakowały placuszki. Polecam :)

IZA2008-08-20 20:01:55

Maluszkowi bardzo smakowały.W mojej wersji jedno jabłuszko było starte jak w przepisie, natomiast drugie ugotowane-jak dla mnie smaczniejsze. :p

IZA2008-08-20 17:54:12

Pierwszy przepis na placuszki w którym nie musi być białko,a trochę się zeszukałam.Już jestem zadowolona,za chwilke będę piekła i napiszę o efektach :)