Wątróbka z jabłkami po 18 miesiącu

Nie każdy lubi wątróbkę, dlatego warto wypróbować ten przepis dzięki nim wątróbki kurze zyskają całkiem nowy smak a to dzięki jabłkom i majerankowi. Danie dla całej rodziny!

wątróbka z jabłkami

Składniki

  • 100 g wątróbki kurzej
  • mąka
  • szklanka mleka
  • olej
  • kwaśne jabłko
  • majeranek
  • pieprz

Niezbędne przybory kuchenne

  • miska
  • nóż
  • patelnia

Sposób przyrządzania:

Wątróbkę oczyść z błon, umyj. Do miseczki nalej mleko i włóż do niego wątróbkę na ok. 30 min. Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zrumień jabłka. Wyłóż je na talerzyk. Wątróbkę osącz, możesz pokroić ją na kawałki oprósz mąką i pieprzem. Na świeżym oleju usmaż wątróbkę. Dodaj jabłka, majeranek i wymieszaj.

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Wątróbka z jabłkami po 18 miesiącu - komentarze

kasia2012-09-12 18:56:12

a kiedy ta cebula?

magda2011-11-17 15:47:20

wątróbka jak każdy wie to organ, który oczyszcza organizm, a w związku z tym, że kurczaki sa faszerowane wszystkim co popadnie, aby w ciągu miesiącas stały sie dorodnym zwierzakiem to mozna się domuśleć, co w tej watrobie siedzi. jeśli watróbka to cielęca ale nie wiem czy dzieci maga ja jeść. Pozdrawiam.

Anuszy2009-03-09 20:25:14

ja nie lubie watrobki, ale o dziwo moja corcia wcinala az milo!

Rene2009-01-26 22:49:44

Super danie! mój synek je uwielbia.Wątróbka bardzo staje sie miękka po wymoczeniu mleka i mięsko staje sie kruchutkie wiec je sie go bez problemu:) pychotka a co najwazniejsze takie danie ma duzo zelaza trzeba tylko krótko podsmazyc na gorącym oleju bo smazenie z regóły nie jest zbyt zdrowe!!!! pozdrawiam:)

Mama Julii2008-10-27 16:45:19

Nie musisz moczyć w mleku. Po prostu ja umyj i usmaż.

kama2008-08-22 14:35:49

moja córcia jest uczulona na białko mleka krowiego - w czym więc mogę wymoczyć tą wątróbkę :?

Kasia2008-08-22 00:45:46

mniam... uwielbiam to danie! Ja na koniec posypuję wszystko majerankiem, dzięki czemu wątróbka nabiera niebywałego aromatu. Polecam gorąco!