Gulasz z królika po 10 miesiącu

Dziś zaproponuj swojemu maluszkowi delikatny gulasz z mięsa królika z marchewką i koperkiem.

przepisy dla dzieci

Składniki

  • 250 g mięsa z królik
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • włoszczyzna
  • marchewka
  • łyżka mąki pszennej
  • koperek

Niezbędne przybory kuchenne

  • deska do krojenia
  • nóż
  • tarka do jarzyn
  • garnek

Sposób przyrządzenia

Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Gulasz z królika po 10 miesiącu - komentarze

Kama2013-10-19 00:43:53

Swietne ;-)

patrycja2013-02-24 19:56:48

moge wiedziec dlaczego jest napisane "mięsa z królik" ? ... druga sprawa "włoszczyzna" szeroko pojęte... wg Ciebie , marchewka i koper to nie włoszczyzna? bo je wymieniłaś... więc włoszczyzna to co to jest wg ciebie ? ... do dupy przepis, nie wiem z czego i jak to zrobic...

Karolina2012-10-12 16:07:00

Wyszlo pyszne!Czekam na powrot Maluszka z przedszkola aby go uraczyc potrawka!:)

sylwia2012-02-07 19:10:45

Fajnie gdyby te przepisy były bardziej precyzyjne... ja nigdy nie wiem ile wody, jak długo gotować, w jakiej ilości wymieszać tą mąkę? a jarzyny dusić z mięsem? bo nie jest napisane... kiepsko jak się zupełnie nie ma podstaw gotowania, a chce się coś dla dzidziolka zrobić.

Iwona2012-01-12 18:39:03

świetne danie, ładnie wygląda, szybko się robi. Zmiksowałam tylko mięsko, bo mało ząbków. Niestety mój niejadek jak zwykle tylko 3 łyżeczki!

Agnieszka2010-02-09 04:16:14

właśnie robie na jutro , wyglada pysznie i pachnie swietnie :)

Marzena2009-03-13 20:21:55

Niestety mojej Zuzi to nie podeszło :-( Może dlatego, że nie ma jeszcze ząbków. Następnym razem spróbuję zmiksowac. Zobaczymy

basia2009-03-05 03:08:04

dla dziecka to prawdziwa rozkosz;-) szczególnie dla alergika!

Kasia2009-01-27 17:12:19

ja dzisiaj ugotuję i zobaczymy, ale z cielęcinki

Syla2008-12-09 04:29:46

Mamo Tymonka, nie wiem czy to przeczytasz, ale spróbuj może dać swojemu maluchowi chrupki kukurydziane, nimi nie powinno się dzieciątko zakrztusić, bo one po prostu rozpuszczają się w buzi, dobre są też biszkopty, kawałek banana. 10 miesięcy to już na prawdę cza na pozwolenie dziecku samemu coś podjeść. powodzenia :)

papryczka2008-11-29 15:29:28

dzis ugotujemy i wtestuje z mężem:) :zzz

Paweł2008-11-08 22:18:15

super polecam :grin :)

Dorota2008-09-09 18:40:13

PYCHOTA!!! moja córka naprawde ślicznie je ale jeszcze nie widziałam żeby aż tak szeroko otwierała buźkę...naprawde pyszne i z pewnością szybko to powtórze :zzz

asia2008-09-02 13:05:52

pycha palce lizac

mamuśka2008-08-18 22:54:48

jutro spróbuje :?

Kasia2008-07-16 15:15:17

W taki sam sposób można zrobić gulasze z innego mięska np. kurczaka, cielęcinki i tez wychodzi super.

Ola2008-06-16 00:15:08

super

Marzena2008-04-26 02:07:06

REWELACJA :)

Marta2008-01-13 14:08:59

:) Bomba