Kotleciki z otrębami po 12 miesiącu

Kotecki przygotuj ze świeżego mięsa mielonego dobrej jakości i otrąb owsianych.

domowe przepisy dla dzieci

Składniki

  • ½ kg mięska mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik)
  • 4 - 5  łyżki otrąb owsianych
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • włoszczyzna

Niezbędne przybory kuchenne

  • miseczka
  • miska
  • garnek


Sposób przyrządzenia

W misce zmieszaj mięso, przyprawy i otręby. Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego ( na jeden kęs) obtaczając każdy w otrębach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, wywar zagotuj i wrzuć pulpeciki. Gotuj aż pulpety wypłyną na powierzchnię ok.15 min.

Uwagi

Z podanej ilości składników otrzymasz oczywiście więcej pulpetów niż twój maluch zje za jednym razem. Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą by się nie skleiły.

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Kotleciki z otrębami po 12 miesiącu - komentarze

magda2012-08-29 02:34:46

boskie przepyszne bobas uwielbia i ja tez!! wielkie dzięki za tak prosty przepis. :-)) pozdrawiam

Kasia2009-06-10 02:26:53

Często przy robieniu pulpecików korzystam z rozmrażanego mięska więc NIE MOŻNA!! go zamrozić po raz kolejny. Oczywiście że w tym momencie najpierw trzeba ugotować pulpeciki:)

Mikołajkowa Mama2009-05-15 04:30:20

uważam, że pewnie lepiej je podgotować przed zamrożeniem...
przynajmniej ja tak robię z kotlecikami, czy innymi mięsnymi wyrobami... zawsze gotuję lub smażę (dla siebie i męża) a później zamrażam jeśli jest więcej..

ana2009-05-14 17:25:41

a już ugotowanych nie można zamrozić??