Serowy przekładaniec po 24 miesiącu

Do przygotowania tego dania potrzebne są min. pierś z kurczaka, zielony groszek i plastry żółtego sera. Z podanych składników przygotujesz pyszną zapiekankę dla całej rodziny!

przepisy dla dzieci i niemowląt

Składniki

  • 100g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżki zielonego groszku z mrożonki
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • ½ jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 plastry żółtego sera typu gouda
  • szczypta pieprzu
  • masło
  • woda do ugotowania groszku

Niezbędne przybory kuchenne

  • miska do wymieszania mięsa z dodatkami
  • piekarnik
  • folia aluminiowa - dwa kawałki
  • naczynie żaroodporne

Sposób przyrządzenia

W garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć groszek i ugotuj go.
W misce wymieszaj mięso z natką, jajkiem, groszkiem i dodaj przyprawy. Uformuj cztery płaskie kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej.
Piekarnik nagrzej do 180o.
Folię aluminiową nasmaruj masłem, na folii połóż jeden kotlecik, nim plasterek żółtego sera i drugi kotlecik. Kotleciki zawiń luźno folią i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 15 min.

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Serowy przekładaniec po 24 miesiącu - komentarze

ggg2008-08-31 12:00:46

fajny przepisik :grin