Twaróg kwaśny domowej roboty po 12 miesiącu

Wypróbuj przepis na domowy kwaśny twaróg, to naprawdę nie jest trudne, a jakie smaczne!

przepis na domowy twaróg

Wypróbuj przepis na domowy kwaśny twaróg, to naprawdę nie jest trudne, a jakie smaczne!


Składniki

  • ½ litra mleka
  • 2 łyżeczki śmietany

Niezbędne przybory kuchenne

  • duże szklane lub kamionkowe naczynie
  • sito
  • gaza
  • miska
  • garnek

Sposób przyrządzenia

Mleko zagotuj, wlej do szklanego lub kamionkowego naczynia, ostudź i zakwaś śmietaną. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach wstaw naczynie do większego garnka, w którym znajduje się woda o temp. ok 500C. Delikatnie mieszaj i trzymaj mleko tak długo w ciepłej kąpieli, aż oddzieli się od niego serwatka. Za długie ogrzewanie może spowodować ścięcie się mleka w twarde grudki, przez co twaróg stanie się suchy i niesmaczny.

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Twaróg kwaśny domowej roboty po 12 miesiącu - komentarze