Twaróg słodki domowej roboty po 12 miesiącu

Domowy twaróg możesz też przygotować na słodko, sprawdź jak go zrobić. Palce lizać!

przepis na domowy twaróg na słodko

Domowy twaróg możesz też przygotować na słodko, sprawdź jak go zrobić. Palce lizać!


Składniki

  • ½ litra mleka
  • 2 łyżeczki śmietany lub 3 zsiadłego mleka

Niezbędne przybory kuchenne

  • duże szklane lub kamionkowe naczynie
  • sito
  • gaza
  • miska
  • garnek

Sposób przyrządzenia

Zagotuj 1½ szklanki mleka, przelej do szklanego lub kamionkowego naczynia, ostudź i zakwaś śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach, wlej pozostałe wrzące mleko i wymieszaj. Przestudzić. Sito wyłóż podwójną warstwą gazy i wylej na nią zawartość naczynia. Pozostaw pod przykryciem do odcieknięcia, ale nie za długo, bo twaróg będzie zbyt suchy i twardy. Odciekniętą masę przełóż do miseczki i utrzyj ją łyżką na bardzo gładką pulchną masę.

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Twaróg słodki domowej roboty po 12 miesiącu - komentarze

mary2008-11-27 22:09:30

Co zrobic, jesli moje dziecko w ogole twarogu nie lubi!? Ani na slono, ani na slodko, z dodatkami czy bez - zawsze wypluwa....

jöö2008-08-19 05:03:52

każdemu, kto kocha swoje dziecko i chce je karmić tym co najlepsze:)---pieknie:D

Teresa2008-06-10 00:24:46

każdemu, kto kocha swoje dziecko i chce je karmić tym co najlepsze:)

iwa2008-05-08 18:01:13

komu by sie chciało tyle robic jak w sklepie mamy gotowy:)