Kruche rożki jabłkowe po 18 miesiącu

Kruche rożki z nadzieniem jabłkowym dla małych i dużych

przepisy na ciasteczka dla dzieci

Składniki

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 10 łyżek oleju,
  • ½ szklanki wody,
  • płaska łyżeczka soli,

Na nadzienie

  • 2 jabłka
  • masło
  • bułka tarta

Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż
  • tarka
  • patelnia
  • miska
  • stolnica
  • folia spożywcza
  • szklanka
  • piekarnik nagrzany do 220C
  • papier do pieczenia
  • blacha

Sposób przyrządzania:

Nadzienie

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztop mało dodaj jabłko chwile podsmaż dodaj bułkę tartą tak by jabłka się połączyły i nie były zbyt mokre, ostudź.

Ciasto.

Z maki, oleju, soli i wody zagnieć ciasto. Owiń je w folią i odłożyć do lodówki, co najmniej na 1h.

Rozgrzej piekarnik do 220C.

Partiami wałkuj ciasto na cienkie placki i wykrawaj szklanką kółka

Na każdy kawałek ciasta kładź nadzienie i zlepiaj rożki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia a na nim ułóż gotowe ciasteczka. Wstaw je do piekarnika i piecz około pół godziny.

fot.
Fotolia