Ciasteczka maślane do wykrawania po 12 miesiącu

Szybko znikające ciasteczka maślane do wykrawania.

ciasteczka maślane do wykrawania

Szybko znikające ciasteczka maślane do wykrawania.

Składniki:

  • 170g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 450g szklanki maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Niezbędne przybory kuchenne:
  • 2 miski
  • mikser
  • blacha - najlepiej dwie
  • papier do pieczenia
  • łyżeczka
  • piekarnik
Sposób przygotowania:

W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i dalej ucieraj, do połączenia składników.

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj.

Ciasto podziel na dwie części, spłaszcz owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez min 1 godzinę.

Piekarnik nagrzej do 180C, blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkuj na stolnicy obsypanej mąką na grubość ok. 5 mm, wycinaj foremkami kształty i układaj na blaszce zachowując dostępy.

Piecz ok. 10 min aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzone ciasteczka możesz ozdobić lukrem, stopioną czekoladą i innymi dodatkami.

 

fot.
Fotolia