Przepis na muffinki z truskawkami

Babeczki skradły nasze serca, można jej jeść o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Muffinki z tego przepisu zawsze się udają. 

muffinki z truskawkami przepis

Babeczki skradły nasze serca, można jej jeść o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Muffinki z truskawkami z tego przepisu zawsze się udają. Bo muffinki to taki wdzięczny wypiek - łatwy i szybki w przygotowaniu - właściwie sprowadza się do połączenia składników, a do tego smaczny i uroczy.

Kiedy upieczesz babeczki w domu masz pewność z czego są zrobione i że nie zawierają dziwnych dodatków. 

Składniki na muffinki z truskawkami

  • 70g mąki orkiszowej typ 700
  • 30g mąki ze mielonych migdałów – truskawki uwielbiają się z migdałami - jeśli nie masz zastąp taką samą ilością maki orkiszowej
  • 3 białka z jajek + szczypta soli
  • 3 łyżki nierafinowanego trzcinowego cukru pudru
  • 75g roztopionego i przestudzonego masła klarowanego
  • 6 mrożonych lub świeżych truskawek

Potrzebujesz naczynie i mikser do ubicia białek, przesiewak do mąki, naczynie w którym roztopisz masło, dużą miskę, mieszadło, łyżkę do nakładania ciasta do foremek, silikonowe foremki do muffinek lub blacha do pieczenia muffinek + papilotki do muffinek. Z podanych składników wyjdzie 6-8 babeczek w zależności od wielkości wgłębień w formie. 

Jeśli masz blachę na 12 wgłębień podwój ilość składników

Jak zrobić muffinki z truskawkami - przepis na babeczki

Mrożone truskawki wyłóż na talerzyk tak, by się trochę rozmroziły; świeże umyj i osusz, oderwij szypułki. 

Roztop masło. Naczynie z masłem włóż do większego naczynia z gorącą wodą tak, by do masła nie nalała się woda. Pod wpływem ciepła masło zacznie się rozpuszczać. Mieszaj masło do całkowitego rozpuszczenia. 

Białka ze szczyptą soli ubij na prawie sztywną pianę. Dodaj cukier i dalej chwilę ubijaj, aż piana połączy się z cukrem. 

Przełóż białka do miski, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. 

Dodaj roztopione masło i szybko wymieszaj do połączenia składników. 

Nałóż łyżką porcje ciasta do foremek. Na końcu w każdą porcję ciasta wetknij po truskawce. 

Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C z termoobiegiem i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do przestudzenia.

Można jeść jeszcze ciepłe. Smacznego

Autor: Sylwia Stasiów-Porada

chucham, dmucham, pielęgnuje na osesek.pl

fot.
osesek.pl

Artykuły wybrane dla Ciebie

Przepis na muffinki z truskawkami - komentarze