Kluseczki z dyni po 10 miesiącu, gnocchi dyniowe

Delikatne i smaczne kluseczki gnocchi z dyni dla niemowlęcia po 10 miesiącu

przepis na gnocchi z dyni

Prosty przepis na kluski z dyni - gnocchi 

Delikatne i smaczne kluseczki gnocchi z dyni dla niemowlęcia po 10 miesiącu

Składniki na kluseczki gnocchi z dyni 

  • 250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 300 g mąki,
  • 1 jajko
  • pieprzu

Niezbędne przybory kuchenne

  • deska do krojenia
  • nóż
  • garnek
  • sito
  • blender
  • stolnica
  • widelec
  • garnek

Jak przygotować dyniowe kluski 

Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dynie bardzo dobrze odsącz na sitku lub odparuj i zmiksuj na puree. Dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Do masy dosypuj stopniowo mąką i zagniataj gładkie ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki.

Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie krój je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszcz ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzaj. Można je podawać same lub z masełkiem.

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Kluseczki z dyni po 10 miesiącu, gnocchi dyniowe - komentarze

Adriana2010-11-21 05:40:37

właśnie zrobiłam:) ale że sierota ze mnie to o oliwie zapomniałam:( wyszły dobre, tylko takie bezkształtne i lekko klejące, zobaczymy czy synek je zje.

Agnieszka2009-02-17 02:25:01

Zrobiłam tak jak pisałam wcześniej, dodałam tylko żółtko i mało mąki. Kładłam na gotującą się wodę łyżką, bo ciasto było za rzadkie żeby je wałkować. Wyszły idealne, mięciutkie! Synek wcinał aż mu się uszy trzęsły.

Agnieszka2009-01-15 17:26:26

Zrobiłam według przepisu i wyszły niestety twarde :( Synek nie chciał ich jeść, zjadła mama :) i w smaku były bardzo dobre. Moja mama poradziła mi, żeby zamiast całego jajka wbić tylko żółtko i dodać trochę mniej mąki - powinny być bardziej miękkie. Jak spróbuję to napiszę jaki był efekt.

Beata2008-11-02 01:41:23

a jaką mąkę najlepiej dodać? Czy może być kukurydziana?

lenka2008-10-09 03:50:28

oczywiscie miało byc \'nie\'

lenka2008-10-09 03:48:48

ale jak inaczej zrobic wałek do pokrojenia moe dajac duzo maki; mi ciasto sie rozłaziło i po prostu kroiłam z deski prosto do garnka

Ania2008-10-07 14:04:22

Kluski wyszły odrobinę za twarde, ale mojemu synkowi to nie przeszkadzało, wsuwał, aż sie uszy trzęsły, pokroiłam na drobne kawałki, dodałam masła i odrobinkę cukru, nabijałam na widelec i była extra zabawa.

ech_to_ja2008-09-24 22:08:02

niestety nie wyszły, na własne zresztą życzenie, nie zważyłam dyni, zapomniałam i zrobiłam to dopiero po ugotowaniu, wówczas ważyła 300 g. mąki dałam więcej niż 300g i to sporo więcej. skutkiem tego galimatiasu wyszły bardzo twarde kluski zupełnie dyni smakiem nie trącące. kolor był za to piękny.
ale spróbuję jeszcze!

Magda2008-09-14 00:42:44

swietny przepis...moja córeczka zajadała sie nimi i nie mogła oderwać...no a mąż jak spróbowal, to oczywiscie musialam jemu rowniez to samo przygotować. PYCHA! tylko nie dawajcie za duzo mąki,żeby nie stwardnialy za mocno:-)