ramka
fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami




Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury.


Pasteryzacja przez gotowanie w słoikach z zakrętką (twist-off)

pasteryzacjaPrzetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca). Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub papier (izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką. Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami trzeba przykryć. Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Wówczas należy zmniejszyć ogień i trzymać przetwory w gorącej wodzie tak długo jak podano w przepisie dla danej pojemności słoika. Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka.

Pasteryzacja w piekarniku w słoikach z zakrętką (twist-off)

Przetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca). Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut. Dokręcić wieczka.

Czas pasteryzacji
Czas pasteryzacji zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.

Pojemność opakowania
czas pasteryzacji
Przetwory włożone do słoika na gorąco
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 20 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 25 minut
Przetwory włożone do słoika na zimno
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 25 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 30 minut


Tagi: pasteryzacja  

Warto przeczytać:
News image

Zawroty głowy, omdlenia w pierwszej połowie ciąży.

Ciążowe dolegliwości

Zawroty głowy i omdlenia występują najczęściej w pierwszej połowie ciąży. Zawroty głowy mogą by...

Czytaj >>
News image

Jak stymulować rozwój słuchu i wzroku dziecka

Rozwój dziecka

Rozwój wzroku i słuchu, można stymulować od pierwszych dni życia. Pamiętajmy jednak, żeby nie w...

Czytaj >>
News image

Rozstępy mogą pojawić się w ciąży.

Ciążowe dolegliwości

Przyczyną powstawania rozstępów jest nadmierne i postępujące w szybkim tempie rozciąganie skóry...

Czytaj >>
News image

Dziecko idzie do przedszkola -kryteria pomocne przy wyborze, sprawy organizacyjne.

Wychowanie dziecka

My jako dorośli musimy pamiętać, że fakt pójścia dziecka do przedszkola jest pierwszym przełomo...

Czytaj >>
News image

Co to jest badanie USG?

Zdrowie i Badania w Ciąży

Badanie ultrasonograficzne poprzez wykorzystanie fal dźwiękowych odbijających się od struktur ...

Czytaj >>
News image

Jak nauczyć małe dziecko dbać o higienę?

Pielęgnacja dziecka

Możesz sprawić by codzienna kąpiel była dla Twojego dziecka i dla Ciebie przyjemnością. Wypraco...

Czytaj >>
News image

Poradnik „Naniu na pomoc!"

Wychowanie dziecka

Nianie w poradniku dzielą się swoją widzą jak wychować dzieci. Bo jak wszem i wobec chyba wiado...

Czytaj >>
News image

Czy wiesz jak chwalić swoje dziecko...?

Wychowanie dziecka

Czy zastanawialiście się, w jaki sposób dziecko powinno być chwalone? Nie zawsze coś, co na pie...

Czytaj >>

Komentarze (2)

... Napisane przez mama, sierpień 27, 2008
Napiszcie jak i ile przechowywac jedzonko dla maluszka zrobione osobiscie ??ile w lodowce i ile i jak w zamrazalniku:)))jak to robicie dziewczyny?? :)
... Napisane przez niekat, sierpień 25, 2008
super!szukałam tego przepisu i wreszcie znalazłam:)

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy