ramka
fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami




Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury.


Pasteryzacja przez gotowanie w słoikach z zakrętką (twist-off)

pasteryzacjaPrzetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca). Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub papier (izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką. Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami trzeba przykryć. Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Wówczas należy zmniejszyć ogień i trzymać przetwory w gorącej wodzie tak długo jak podano w przepisie dla danej pojemności słoika. Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka.

Pasteryzacja w piekarniku w słoikach z zakrętką (twist-off)

Przetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca). Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut. Dokręcić wieczka.

Czas pasteryzacji
Czas pasteryzacji zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.

Pojemność opakowania
czas pasteryzacji
Przetwory włożone do słoika na gorąco
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 20 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 25 minut
Przetwory włożone do słoika na zimno
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 25 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 30 minut


Tagi: pasteryzacja  

Warto przeczytać:
News image

Dowiedz się jak możesz pomóc w prawidłowym rozwoju mowy Twojego dziecka.

Rozwój mowy

Na prawidłowy rozwój mowy wpływa ma wiele czynników, warto by rodzice wiedzieli jak prawidłowo ...

Czytaj >>
News image

Jak wspierać rozwój dziecka zgodnie z założeniami teorii integracji sensorycznej?

Rozwój dziecka

Uczymy się dzięki naszym zmysłom, nieustannie przekazującym setki tysięcy informacji do mózgu, ...

Czytaj >>
News image

Krwawienie dziąseł w ciąży - porady.

Ciążowe dolegliwości

Zmiany hormonalne powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych i zwiększają ich kruchość. Dziąsła,...

Czytaj >>
News image

Toksoplazmoza

Zdrowie i Badania w Ciąży

Toksoplazmoza co to za choroba? Zastanawiasz się czy ze względu na zdrowie dziecka powinnaś p...

Czytaj >>
News image

Moczenie nocne – choroba czy tylko dolegliwość?

Dziecięce choroby

Okres wczesnego dzieciństwa to czas, który najpierw kojarzy się min z pieluchami a potem z nauk...

Czytaj >>
News image

Typowe dolegliwości noworodkowe

Noworodek

Dolegliwości u nowonarodzonego maluszka wzbudzają u rodziców niepokój - kolka, czkawka, pleśnia...

Czytaj >>
News image

Podstawowe zasady rozszerzania diety niemowlęcia.

Rozszerzanie Diety Dziecka

W naszym kraju przyjęło się że jako pierwsze podaje się utarte jabłko, ale równie dobrze możesz...

Czytaj >>
News image

Mamo boje się – dziecięce lęki

Rozwój dziecka

Małe dzieci boja się wielu rzeczy. Nam dorosłym często te lęki wydają się irracjonalne i niezro...

Czytaj >>

Komentarze (2)

... Napisane przez mama, sierpień 27, 2008
Napiszcie jak i ile przechowywac jedzonko dla maluszka zrobione osobiscie ??ile w lodowce i ile i jak w zamrazalniku:)))jak to robicie dziewczyny?? :)
... Napisane przez niekat, sierpień 25, 2008
super!szukałam tego przepisu i wreszcie znalazłam:)

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy