ramka

 sprawdź PROMOCJE

 wysyłka GRATIS już od 200 zł!

fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami




Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury.


Pasteryzacja przez gotowanie w słoikach z zakrętką (twist-off)

pasteryzacjaPrzetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca). Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub papier (izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką. Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami trzeba przykryć. Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Wówczas należy zmniejszyć ogień i trzymać przetwory w gorącej wodzie tak długo jak podano w przepisie dla danej pojemności słoika. Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka.

Pasteryzacja w piekarniku w słoikach z zakrętką (twist-off)

Przetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca). Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut. Dokręcić wieczka.

Czas pasteryzacji
Czas pasteryzacji zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.

Pojemność opakowania
czas pasteryzacji
Przetwory włożone do słoika na gorąco
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 20 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 25 minut
Przetwory włożone do słoika na zimno
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 25 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 30 minut


Tagi: pasteryzacja  

Warto przeczytać:
News image

Jak wybrać elektroniczna nianię?

Pielęgnacja dziecka

Elektroniczna niania to urządzenie, które pomoże Ci w opiece nad maluchem. Poinformuje cię ono,...

Czytaj >>
News image

Karmione piersią dzieci - inteligentniejsze

Karmienie piersią.

Coraz więcej wyników badań sugeruje, że dzieci karmione piersią zyskują na inteligencji. Tym ra...

Czytaj >>
News image

Niemowlę na brzuszku

Pielęgnacja dziecka

Leżnie na brzuszku jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia w pierwszym roku życia. ...

Czytaj >>
News image

Dobre rady na początek mlecznej drogi.

Karmienie piersią.

Na pewno wiesz, że najbardziej prawidłowym i najbardziej naturalnym sposobem karmienia noworodk...

Czytaj >>
News image

Niechęć dzieci do nowych pokarmów to sprawka genów

Rozszerzanie Diety Dziecka

To, że niektóre dzieci nienawidzą próbować nowych pokarmów, jest sprawką genów - twierdzą nauko...

Czytaj >>
News image

Terapia indywidualna w ADHD

Rozwój dziecka

W ostatnich latach jednym z najczęściej badanych schorzeń stały się ADHD (Attention Deficit Hyp...

Czytaj >>
News image

Dziesięć przykazań złego rodzica

Wychowanie dziecka

Rodzicielstwo jest bardzo specyficzną i odpowiedzialną funkcją. Każdy rodzic bowiem, kształtuje...

Czytaj >>
News image

Co to jest badanie USG?

Zdrowie i Badania w Ciąży

Badanie ultrasonograficzne poprzez wykorzystanie fal dźwiękowych odbijających się od struktur ...

Czytaj >>

Komentarze (2)

... Napisane przez mama, sierpień 27, 2008
Napiszcie jak i ile przechowywac jedzonko dla maluszka zrobione osobiscie ??ile w lodowce i ile i jak w zamrazalniku:)))jak to robicie dziewczyny?? :)
... Napisane przez niekat, sierpień 25, 2008
super!szukałam tego przepisu i wreszcie znalazłam:)

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy