ramka
fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami




Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury.


Pasteryzacja przez gotowanie w słoikach z zakrętką (twist-off)

pasteryzacjaPrzetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca). Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub papier (izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką. Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami trzeba przykryć. Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Wówczas należy zmniejszyć ogień i trzymać przetwory w gorącej wodzie tak długo jak podano w przepisie dla danej pojemności słoika. Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka.

Pasteryzacja w piekarniku w słoikach z zakrętką (twist-off)

Przetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca). Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut. Dokręcić wieczka.

Czas pasteryzacji
Czas pasteryzacji zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.

Pojemność opakowania
czas pasteryzacji
Przetwory włożone do słoika na gorąco
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 20 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 25 minut
Przetwory włożone do słoika na zimno
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 25 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 30 minut


Tagi: pasteryzacja  

Warto przeczytać:
News image

Po co chodzić na spacery

Pielęgnacja dziecka

Spacery w opiece nad dzieckiem są równie ważne jak czynności pielęgnacyjne. Ideałem jest spędza...

Czytaj >>
News image

Biegunka u dziecka

Dziecięce choroby

Przyczyną biegunek u małych dzieci najczęściej są wirusy, bakterie, alergia lub zażywanie anty...

Czytaj >>
News image

Cukier i słodycze w diecie dziecka.

Rozszerzanie Diety Dziecka

Dlaczego nie warto za szybko wprowadzać słodyczy do diety dziecka? Czy słodycze są dobre dla ...

Czytaj >>
News image

Zabawy dla niemowlaków od 3 do 6 miesiąca

W co się bawić

W drugim kwartale życia dziecko uczy się, że różne przedmioty mają różne kolory, kształty, wiel...

Czytaj >>
News image

Masło czy margaryna dla malucha?

Rozszerzanie Diety Dziecka

Masło czy margaryna, który z tych produktów jest najlepszy dla małych dzieci i jak poznać, że m...

Czytaj >>
News image

Zagadki dwujęzyczności

Rozwój mowy

Otwarcie na świat i łatwość przemieszczenia z kraju do kraju ma wiele konsekwencji. Jedną z nic...

Czytaj >>
News image

Lęk separacyjny u niemowląt

Rozwój dziecka

Lęk separacyjny określany też, jako rozwojowy jest naturalnym etapem w rozwoju, który przechodz...

Czytaj >>
News image

Trudne powroty, czyli Mama wraca do pracy.

Felietony

Zostać w domu czy wrócić do pracy, a jak wrócić to kiedy, na jaki czas, w jakiej formie...? To...

Czytaj >>

Komentarze (2)

... Napisane przez mama, sierpień 27, 2008
Napiszcie jak i ile przechowywac jedzonko dla maluszka zrobione osobiscie ??ile w lodowce i ile i jak w zamrazalniku:)))jak to robicie dziewczyny?? :)
... Napisane przez niekat, sierpień 25, 2008
super!szukałam tego przepisu i wreszcie znalazłam:)

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy