Domowa kaszka niezwykle smaczna i zdrowa po 6 miesiącu

Niezwykle pożywna i smaczna kaszka o wyrazistym smaku, przygotowana na bazie odmian naturalnego ryżu.

domowa kaszka z ryżu dla niemowlaka

Niezwykle pożywna i smaczna kaszka o wyrazistym smaku, przygotowana na bazie odmian naturalnego ryżu.

Składniki

  • kasza jaglana bio
  • ryż okrągły brązowy pełnoziarnisty
  • ryż słodki pełnoziarnisty
  • ryż czerwony pełnoziarnisty
  • niełuskany sezam bio

Podane powyżej składniki kupisz w sklepach ze zdrowa żywnością

Niezbędne przybory kuchenne

  • gęste sitko
  • patelnia
  • młynek do kawy

Sposób wykonania

Każdego z podanych składników odmierz taką samą ilość np. 1/3 szklanki. Nie mieszaj ziarenek. Każdy rodzaj ziarna przepłucz i upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Kiedy patelnia się już rozgrzeje i wsyp ziarno zmniejsz ogień i od czasu do czasu zamieszaj. Prażenie ma na celu osuszenie ziarna i podniesienie walorów smakowych. Uważaj by nie spalić ziarenek.
Kiedy wszystkie ziarna już uprażysz i chwile przestygną zmiel je na proszek w młynku i przesyp do słoika.

Gratulacje zrobiłaś właśnie podstawę domowej kaszki.

Sposób przyrządzania kaszki

W garnuszku zagotuj wodę - ok 150 - 200 ml, wsyp jedną - dwie łyżki mieszanki i gotuj ok. 10 minut. (ilość łyżek kaszki zależy od ilości użytej wody i od konsystencji, jaka lubi twój maluszek).

Możesz dodać pokrojone suszone owoce lub jabłko. Młodszym dzieciom, które jeszcze maja kłopoty z gryzieniem po ugotowaniu kaszki z owocami nie zapomnij by całość zmiksować.

Po 11 miesiącu możesz wymieszać ugotowaną kaszkę z naturalnym jogurtem.

fot.
osesek.pl/ FemiMedia Sylwia Stasiów - Porada

Artykuły wybrane dla Ciebie

Domowa kaszka niezwykle smaczna i zdrowa po 6 miesiącu - komentarze

kaRO2014-04-24 17:22:35

Doroto,kaszkę uprażoną i zmieloną przechowuję w szklanym słoiku. Jest to nieduża ilość bo odmierzam każdy składnik kieliszkiem 25ml. Najdłużej przechowywałam 1 miesiąc. Cieszę się że mogę pomóc.

Dorota2014-04-01 18:26:11

Dziękuję KaRO za Twoją odpowiedź, dodałaś mi odwagi, przygotowałam ją dla mojego Synka, pałaszował aż miło było potrzeć. Mam jeszcze jedno pytanie w jaki sposób przechowujesz kaszkę (uprażone i zmielone ziarna) i jak długo. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i podzielenie się doświadczeniami.Dota

KaRO2014-03-28 12:40:09

ja podałam pierwszy raz swojej 6-miesięcznej córeczce, teraz ma 8-miesięcy bardzo ją lubi. Myślę że chodzi o to że sezam jest dość silnym alergenem, ja za pierwszym razem podałam niewielką ilość kaszki obserwowałam córeczkę i ponieważ nic się nie działo podaję jej do dzisiaj.

Dorota2014-03-18 03:20:39

Przepis bardzo interesujący. Zakupiłam nawet wszystkie produkty (oprócz ryżu słodkiego). Ale mam opory by podać kaszkę mojemu 7- miesięcznemu synkowi, chodzi o sezam kalendarz rozszerzania diety powala na wprowadzenie sezamu po 8 miesiącu. Czy ktoś wprowadził tę kaszkę rzeczywiście po 6 miesiącu. Na tej stronie też sezam pojawia się po 8 miesiącu. A przepis bardzo ciekawy

Hela2014-02-18 00:42:04

czy można tą kaszkę przyrządzić na zwykłym mleku np kozim?

gosia2010-10-29 19:29:04

Dzięki Kasiu, że pofatygowałaś się i napisałaś ceny :) teraz wiem na co się przygotować :*

basia2010-07-09 16:50:49

ja tez zrobilam te kaszkę- jest rewelacyjna. nawet mnie smakuje :) moja corcia ja uwielbia, gotuję na gęsto i do już ugotowanej dodaję mleko modyfikowane oraz dodaję jakiś owoc-jagody przetarte przez sitko, mailiny, jabłko. moja córcia (niejadek!!) wcina zawsze całą miseczkę!(ok. 160 ml wody)pozdrowienia

Kasia2010-05-07 13:09:14

Witam, chciałam się pochwalić że się pofatygowałam i zrobiłam tę kaszkę.
Składniki kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, kasza jaglana bio 400g- 5,99zł, ryż brązowy okrągły bio 400g- 5,99zł, ryż czerwony bio 250g- 4,60zł, sezam niełuskany bio 500g- 12,50zł i nie było ryżu słodkiego pełnoziarnistego. Trochę drogo to wyszło, sezam najdroższy, ale mniejszego opakowania nie było.
Zrobiłam tak jak w przepisie, odmierzyłam sobie po 100ml i wyszło dużo tej kaszki. Jest bardzo wydajna na 150ml dwie łyżki i jest gęsta. Smakuje powiedziałabym orzechowo- to pewnie za sprawą sezamu. Jestem bardzo zadowolona, mojemu synkowi bardzo smakowało, dorobiłam do tego w 50ml wody- 5miarek mleka w proszku i miałam porcję 200ml kaszki z mlekiem:)
Pozdrawiam i życzę smacznego.