Papka mięsno ryżowa po 8 miesiącu

Przygotuj jabłko, mięso z piersi kurczaka, kleik ryżowy z podanych składników przygotuj pyszną papkę mięsno ryżowa dla niemowlęcia po 8 miesiącu.

papka mięsno ryżowa z jabłkiem

Przygotuj jabłko, mięso z piersi kurczaka, kleik ryżowy z podanych składników przygotuj pyszną papkę mięsno ryżowa dla niemowlęcia po 8 miesiącu.


Składniki

  • jabłko
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżeczki kleiku ryżowego
  • 50 ml wody
  • 20 g mięsa z piersi kurczaka
  • woda do ugotowania mięsa

Niezbędne przybory kuchenne

  • blender
  • garnuszek

Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce. W garnuszku zagotuj wodę dodaj jabłko chwile pogotuj. Do jabłka dodaj masło, kleik i posiekane mięso. Całość wymieszaj.

Podaj po przestudzeniu.

Uwagi

  • Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.
  • Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
  • Od 9 miesiąca możesz dodać szczyptę majeranku.
fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Papka mięsno ryżowa po 8 miesiącu - komentarze

benia2012-11-17 05:38:16

cczy ten kleik mam rozrobic zgodnie z przepisem na opakowaniu czy czy dodac w proszku prosto do jablka?

GosiaWa2011-09-19 02:50:20

słuchajcie ta zupka to jest rewelacja - zwłaszcza dla dzieci, które uwielbiają owoce. Martwiłam sie bo moja córka ostatnio nie chciała jeść zupek warzywnych, ani z mięskiem, więc pomyślalam, że zrobię jej tą papkę bo jabłka kocha i.... no pałaszuje aż miło! POLECAM!

kasia2011-09-06 02:29:37

robiłam dobre

Ilona2011-07-21 21:32:20

witaj Magdo moja córka również była niejadkiem do puki nie nauczyłam ją jeść regularnie. miała tak skurczony żołądek że 2 łyżeczki danonka wystarczały jej na dobę w okresie 1,5 rocznym i nie była na mleku modyfikowanym. na początku było ciężko jadła na siłe co 2,5 godziny np.o 9:00 kaszkę o 11:30 deserek jeżeli nie chciała nic jeść o 11:30 jadła dopiero o 13:30 lecz już nie deserek ale zupę jeżeli znów nie chciała to dopiero o 16:00 jogurt. pierwsze dni były okropne ale dziś wie że są odpowiednie pory na jedzenie pomimo innych ciekawszych zajęć. pozdrawiam.

Maria2011-01-21 16:06:14

Co prawda nie jestem mamą tylko babcię nie taką staroswiecką wychowuję już trzecie wnuczę i gotuję normalne zupki przeróżne z brokułów , żurek rosołek jarzynowe groszkowe , a nawet kapuśniaczek tylko ze świeżej kapusty . Uważam , ze te gotowe zupki to tylko wydatek prawie 200 zł miesięcznie niech mamy nie mówią ,ze nie mają czasu bo jak się chce to się znajdzie. Pozdrawiam wszystkie Mamy

kinia2009-11-02 19:49:10

moj synek skoniczy za tydzien osmy miesiac i zajada zupe pomidorowa z ryzem zadne papki mu niesmakuja

agnieszka2009-01-14 20:34:37

mam problem moja ośmiomiesięczna córeczka nie bardzo chce jeść a najbardziej zupek trzyma w buzi jedzenie co mam zrobić?

Agata2008-10-24 15:02:55

Mój 7 miesięczny synek je już od miesiąca mięsko z piersi kurczaka a od 2 m-c jabłuszko,także myślę,że nie muszę czekać z tym daniem do 8 miesiąca...

magda2008-10-17 20:58:11

a ja prosze WAS Mamy o pomoc bo mój osmio miesięczny synek nie chce jeśc wogóle zupek i deserków ani tych ze słoika ani robionych...prosze o rade

jola2008-10-08 14:42:58

:p super, coś nowego, moja niunia będzie chyba zadowolona :-)))

Gosia2008-06-04 19:10:45

Jak moja corcia skonczy 8 m-cy to zaraz zrobie jej to jedzonko, wyglada na apetyczne ;)

marta2008-03-25 21:47:38

jutro wyprobuje przepis i dam znac :? :? :?

Blanka2008-02-18 02:56:40

Przepis jest super. Dzięki jabłku papka jest słodka. Moja Martynka ją uwielbia :) A muszę powiedzieć, że za zupkami za bardzo nie przepada :sigh

Majka2008-02-08 18:55:42

Dziś wypróbuję przepisik, zapowiada się smakowicie

Izabela2008-02-08 02:47:46

Przepis polecam, moja córcia zajada się tym daniem PYCHOTKAAAA

Jaga2008-01-20 18:52:53

Danie pych moja corka sie zajada

Osesek.pl2007-08-18 04:35:25

Witam
W przepisie użyty jest kleik, który służy do zagęszczenia dania. Jeśli przygotowujesz danie z kaszki, która trzeba zagotować to oczywiście jabłko dodajemy pod koniec przygotowywania potrawy. Dzieci powinny poznawać różne smaki i konsystencje. Inaczej smakuje surowe jabłko czy marchewka a inaczej gotowane. Pieczone jabłka są przecież przepyszne. Dodatkowo gotowane jabłko jest lżej strawne i zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Tak na marginesie, choć uznano je za najmniej alergizujący owoc, mogą uczulać, jednak pod wpływem wysokiej temperatury tracą właściwości alergizujące. W trakcie gotowania ważne jest aby warzywa i owoce wrzucać na wrzątek (a najlepiej gotować na parze) gotować do miękkości, nie przedłużać czasu gotowania i zjadać z apetytem zaraz po przygotowaniu - to dotyczy przygotowywania potraw dla małych i dla dużych.
Pozdrawiam

ktoś2007-08-02 15:04:50

czy można gotować jabłko, przed zmieszaniem z kaszką? czy nie straci przez to wtedy swoje właściwości żywieniowe (chodzi szczególnie o witaminy)?