Ryba w sosie koperkowym po 12 miesiącu

Gotowana ryba w gęstym koperkowym sosie dla dzieci po 12 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!

przepisy z rybą dla dzieci

Gotowana ryba w gęstym koperkowym sosie dla dzieci po 12 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!

Składniki
  • ½ kg filetów rybnych (świeże albo mrożone)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka wody lub wywaru z warzyw
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • cytryna
Niezbędne przybory kuchenne
  • garnek
  • patelnia
  • łyżka do mieszania
  • drobne sitko
Sposób przyrządzenia

Filety ugotuj w lekko osolonej i zakwaszonej wodzie lub wywarze. Na patelni roztop masło, wymieszaj z mąką i podgrzej. Teraz powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, i zagotuj. Jeżeli zrobią się grudki, przetrzyj przez drobne sitko. Dopraw solą i cytryną, wrzuć koperek, wymieszaj. Sosem polej ugotowane rozdrobnione filety.
fot.
Fotolia