Tu jesteś: Strona główna Książka Kucharska Smaczne strony Gotowanie na parze
ramka

 sprawdź PROMOCJE

 wysyłka GRATIS już od 200 zł!

fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami




gotowanie na parze
Jeśli jeszcze nie gotujesz dla swojego dziecka na parze to najwyższy czas to zmienić. Skorzystacie na tym wszyscy - warzywa przygotowane w ten sposób nie maja sobie równych w smaku, aromacie, kolorze a przede wszystkim zachowują większość składników odżywczych. Dowiedz się o zaletach i zasadach gotowania w ten najzdrowszy i niezwykle prosty sposób.



Co gotować?

Na parze można przygotować większość warzyw i owoców jak również drób, ryby i owoce morza oraz ryż i kasze.


Zalety gotowania na parze.

Gotowanie na parze jest najzdrowszą metodą przygotowywania potraw. Żywność nie jest zanurzona w wodzie, dzięki czemu nie są wypłukiwane do niej składniki odżywcze.

Potrawy przygotowywane w ten sposób maja lepszy smak i wygląd i nie wymagają nadmiernego przyprawiania. Można zrezygnować z używania soli, co w dziecięcej diecie jest wskazane.

Warzywa są pełniejsze w smaku, pozostają jędrne, chrupkie, nie są wysuszone i nie nasiąkają wodą. Dzieci bardzo lubią takie sprężyste warzywa.


Jak przygotować produkty.

Produkty, które będziesz parować nie wymagają właściwie żadnych specjalnych zabiegów.

Warzywa i owoce należy umyć, można je obrać ze skórki przed lub po gotowaniu. Możesz je pokroić na równe kawałki by skrócić czas parowania. Ziemniaki gotowane na parze mają niezwykle bogaty smak i nie potrzeba ani grama soli.
Mięso opłucz pokrój na kawałki w miarę równej wielkości przypraw ziołami - nie używaj soli.
Ryby ugotowane na parze są niezwykle smaczne. Szczególnie polecam wam świeże filety z łososia ze skórą, wystarczy je umyć pokroić na paski oprószyć koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Jeżeli parujesz filet bez skóry sitko do gotowania wyłóż liściem białej lub pekińskiej kapusty.


gotowanie na parzeW czym parować?

Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny garnek (najlepiej z dwoma lub trzema sitkami - za jednym zamachem przygotujesz cały obiad) lub parowar elektryczny.

Możesz też wykorzystać specjalne bambusowe koszyczki, wkład do parowania ze stali nierdzewnej lub sitko do gotowania makaronu wykonane ze stali nierdzewnej wstawione do wyższego garnka.


Zasady gotowania na parze.

  • Produkty nie mogą stykać się z wodą.
  • Nie układaj wszystkiego na raz czas gotowania ziemniaków jest dłuższy niż brokuła.
  • Koszyczki z produktami wkładamy, gdy woda się zagotuje i wydziela się para, od tego czasu liczymy czas gotowania. Pamiętaj by zmniejszyć siłę palnika, woda nie może się zbyt gwałtownie gotować.
  • W trakcie gotowania sprawdzamy czy woda się nie wygotowała i uzupełniamy wrzącą wodą
  • Naczynie musi być szczelnie zakryte.
  • Produkty na sitku musza być rozłożone równomiernie jedną warstwą.
  • Do gotującej się wody można dodać świeże zioła by jeszcze wzbogacić smak gotowanej potrawy
  • Jeśli gotujesz jednocześnie warzywa i mięso - koszyczek z mięsem połóż jako pierwszy a na nim sitko z warzywami.
  • Wywar możesz odparować, zagęścić i masz pyszny sos.

Czasy gotowania.

Czas gotowania poszczególnych produktów może się różnić w zależności od upodobań kulinarnych, od tego, jakiego naczynia używasz oraz od wielkości i ilości kawałków jak również gatunków jarzyn i owoców. Podaję czas orientacyjny, niestety musisz metodą prób i błędów dojść do swoich czasów gotowania, nie jest to zbyt trudne a na pewno warte zachodu.

  • Kalafior lub brokuł podzielony na różyczki ok. 5-8 min
  • Fasolka szparagowa ok. 10 min
  • Ziemniaki ok. 15 min
  • Marchew pocięta w paski lub krążki ok. 12-15 min
  • Łosoś - filet ok. 12-15 min
  • Pierś z kurczaka pocięta w grubą kostkę jak na szaszłyki ok. 15 min.
  • Jabłko pocięte na ćwiartki ok. 10 min
  • Mięsne pulpety wielkości orzecha włoskiego ok. 15-18 min


Smacznego !
Tekst: Sylwana Hawranek
osesek.pl






Warto przeczytać:
News image

Kłopoty z rozszerzaniem diety niemowlaka.

Rozszerzanie Diety Dziecka

Co robić by przekonać niemowlę do innych pokarmów poza mlekiem z piersi mamy?

Czytaj >>
News image

Macierzyństwo, na wesoło! ;-)

Felietony

Macierzyństwo i ojcostwo zmienia gruntownie Twoje życie. Ale i Twój stosunek do macierzyństwa z...

Czytaj >>
News image

Częste oddawanie moczu w ciąży.

Ciążowe dolegliwości

W czasie ciąży zwiększa się w Twoim organizmie objętość płynów i nerki pracują intensywniej, by...

Czytaj >>
News image

Bilans dwulatka okiem mamy:)

Felietony

Drugie urodziny maluszka to czas podsumowań dla dumnych rodziców. Nasz mały dzidziuś stał się n...

Czytaj >>
News image

Dieta ciężarnej może obniżyć ryzyko astmy i alergii u dziecka

Dieta Ciężarnej

Od dawna wiadomo ze to co jemy i ile jemy ma wpływ na nasze samopoczucie i na nasze zdrowie, k...

Czytaj >>
News image

Dziesięć przykazań złego rodzica

Wychowanie dziecka

Rodzicielstwo jest bardzo specyficzną i odpowiedzialną funkcją. Każdy rodzic bowiem, kształtuje...

Czytaj >>
News image

Dziecko idzie do przedszkola - adaptacja

Wychowanie dziecka

Dziecko idzie do przedszkola. Część trzecia - Adaptacja. Na samym początku bardzo ważne jest po...

Czytaj >>
News image

Zmiany nastroju u kobiet w ciąży.

Ciążowe dolegliwości

Podczas ciąży organizm kobiety to fabryka hormonów, ich wysoki poziom może powodować nagłe wybu...

Czytaj >>

Komentarze (25)

... Napisane przez eryka, luty 25, 2014
warto zainwestować w dobre garnki do gotowania na parze, ja mam te marki philipiak i dania mają dzięki nim bardzo naturalny i zdrowy smak, nie muszę już ich nawet solić :)
... Napisane przez Koralina, styczeń 24, 2014
My też przeszliśmy na gotowanie na parze, na początku używaliśmy zwykłego garnka, ale jedzenie bywało za ostre, przyprawy się zapodziały i młody grymasił, więc stwierdziliśmy, że kupimy jakieś urządzenie specjalnie dla niego. Wybór padł na Babycook, firmy Beaba. 4 w 1 (rozmraża, podgrzewa, gotuje na parze i miksuje). W zasadzie przygotowanie obiadu trwa kolo 15-20 minut. Wyjmuje się rzeczy z lodówki, a dalej już samo leci :))
... Napisane przez Don, kwiecień 23, 2012
Bzdura w związku z tym by mięso kłaść na dole. gdyby osoba piszący artykuł zastanowiła się nad zasadami fizyki zrozumiała by , że temperatura górnego piętra gotowanych potraw będzie jednakowa z temperaturą dolnego piętra. zrozumiał bym tylko ewentualność w której ktoś nie życzy sobie by soki i marynata z mięsa skapywały na warzywa choć osobiście uważam to za marnotrawstwo elementów odrzywczych zawartych w osoczu mięsa. Choć i ta logika zawodzi gdyż właśnie ziemniaki gotują się dłużej od mies z przyczyn oczywistych, skrobia, sacharoza oraz fruktoza ze względu a swą budowę wymaka dłuższej obróbki termicznej od np. białek zawartych w mięsie. jeżeli Autor właśnie "babranie się" warzyw posoką miesną miał na myśli to serdecznie przepraszam ale to należy ZAARGUMENTOWAĆ w swym artykule.

Co do ostatniego podpunktu w związku z orientacyjnymi okresami wymaganymi do ugotowania danego artykułu w pełni się zgadzam z autorem iż należy wyprubować najlepszą kombinację zmiennych takich jak czas, konsystencja produktu oraz jego ułożenie, ale ponownie apeluję o argumentacje... czemu należy eksperymentować? by dopasować stan skupienia swych potraw do swej preferencji, jak ktoś woli miękkie warzywka to niech potrzyma w parowarze artykuły parę minut dłużej itp. O paroważe wspominając... Jest to o niebo lepsze urządzenie od garnka z sitkami zaufajcie mi. modularna budowa, pomiar czasu rozpoczynający odliczanie DOPIERO od momentu zagotowania wody oraz idealnie przylegające naczynie gwarantujące równomierny rozkład pary na wszystkie poziomy produktów. przyzwoity parowar można kupić do 100zł więcej nie ma sensu płacić moim zdaniem ale jak ktoś lubi bajery to proszę bardzo. firma nie ma znaczenia, każdy parowar pracuje i działa tak samo ten za 40zł zrobi wam takie same jedzenie jak ten za 500zł.

Miłego dnia i gotujcie zdrowo!
... Napisane przez PAWEŁ, luty 06, 2012
WSZYSTKO MNIAM MNIAM MNIAM :)
... Napisane przez marta, sierpień 17, 2011
chcę ponowić temat ! zaczynam gotować na parze i proszę o przepisy.........co do piersi z kurczaka...rybę czym przyprawiacie...z tym ,że chcę gotować dla rocznego dziecka... może macie jakieś fajne przepisy
... Napisane przez keyyt, czerwiec 25, 2010
dziś po raz pierwszy gotowałam kalafior i młode ziemniaczki na parze smakowały mi najlepiej -niż w ciągu całego życia :)
... Napisane przez Kami, maj 02, 2010
Właśnie zaczynam swoją przygodę z gotowaniem na parze. Bardzo fajne porady, oprócz tego znalazłam ciekawe informacje na tej oto stronie http://www.klubdobrejenergii.pl/forum.html/1 /13/0/166/ Polecam!
... Napisane przez Tereska z Łukowa, luty 03, 2010
warzywa z pary są lepsze od wiagry
... Napisane przez Tereska z Łukowa, luty 03, 2010
No witam moje drogie panie.
Ja gotuje ziemniaki 20 minut, na górnym wrzucam kotlety ze zbitych piersi i posypuje to przyprawką jaką tam mam pod ręką, przed końcem wyjmuje kotlety i kłade tam buraki ścięte na pół i jedną marchewkę do towarzystwa. I tak kisi się to przez 12 i pół minuty, potem wyjmuję buraki raz dwa ścieram na tartce, marchew w plastry, wywalam to na talerze żeby było świeże, kotleta skrapiam cebulą, ziemniaki polewam delikatnie sosikiem z dna pierwszego garnka (bo ja mam te garnki do gotowania na parze) i wołam starego i dzieci na obiad, i lecą aż im sie uszy trzęsą.
... Napisane przez asialik, październik 29, 2009
podajcie proszę przepisy realne i konkretne na dotowanie na parze dla osoby z chorą wątrobą
... Napisane przez Ania S., lipiec 21, 2009
Jeżeli chodzi o składniki do gotowania na parze, to polecam zaopatrywać się w Piotrze i Pawle online - dowożą wszystko do domu i warzywa zawsze są świeże.
... Napisane przez jola, grudzień 27, 2008
naprawde sa wysmienite polecam :zzz
... Napisane przez Matylda, listopad 25, 2008
To w takim razie jesli moge prosić kreatywne mamusie o podanie jakiś fajnych przepisów na potrawy które mozna zrobic z maluszkiem ...
... Napisane przez VonMIguel, listopad 08, 2008
uwielbiam moja maszynke gotujaca... :p
wlasnie robie obiadek...co?
ziemniaczki z kotletami sojowymi z buraczkami i kiszona kapusta...mniam :zzz
duuuuuzo wit. C na jesienne popoludnie :grin
... Napisane przez Kamila, październik 22, 2008
Tylko te bambusowe koszyczki to nie jest najlepszy pomysl. one sie odksztalcaja pod wplywem ciepla, poza tym nie zrobimy na nich pietrowo calego obiadu. Jesli chodzi o parowar elektryczny to tez nie jest idelany bo w instrukcji jest napisane, ze nie powinno stosowac sie przypraw (moze sie zepsuc). Dlatego najlepszym rozwiazaniem wydaje się garnke do gotowania na parze. Czytałam ostatnio straszny artykuł o pandze, polecam się zapoznać!
http://olalazar.blox.pl/2006/10/Panga.html
... Napisane przez Gosia, październik 17, 2008
Jedzenie z pary gora:) Po zakupie naczyn philipiaka gotuje tylko zdrowe potrawy z pary. Najbardziej lubie pange z warzywami. Pychotka!!
... Napisane przez Aga, wrzesień 19, 2008
Warzywa gotowane na parze są super. Gotuje w piętrowym naczyniu z arcorocu na gazie. Polecam
... Napisane przez aaa, sierpień 27, 2008
to może jakieś przepisy ??? :)
... Napisane przez osesek.pl, czerwiec 16, 2008
Witam
Podany czas gotowania jest orientacyjny i różni się min. od naczynia jakiego używamy, na jakiej kuchni gotujemy, jak duże kawałki i od naszych preferencji smakowych jedni lubią bardziej twarde inni mniej.
Pozdrawiamy
Redakcja
... Napisane przez marzena, czerwiec 15, 2008
weszłam na stronę, żeby sprawdzić ile czasu co gotować.. hmm.. wszystko dotowałam 10 minut dłużej ;p
... Napisane przez alex, czerwiec 14, 2008
Ja również gotuję na parze,to świetny sposób na zrobienie bardzo zdrowego i szybkiego obiadku dla maluszka i rodzinki.Używam elektrycznego parowaru i gotuję w nim za jednym zamachem cały obiadek.Oprócz pysznych warzyw uwielbiamy ugotowane w ten sposób filety z piersi kurczaka oraz filety z łososia z koperkiem.Polecam i życzę smacznego.
... Napisane przez lilu, czerwiec 05, 2008
Od miesiaca gotujemy zupkę na parze i jest super, warzywka smakuja jak warzywka
... Napisane przez karina, maj 25, 2008
ja również gotuję na parze i naprawdę polecam
... Napisane przez soltys, maj 23, 2008
sa niezwykle smaczne bo dopiero wtedy czuc prawdziwy smak!
... Napisane przez ewelina, maj 15, 2008
ja już od jakiegoś czasu gotuje na parze i gorąco polecam, warzywa gotowane na parze są niezwykle smaczne

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy