Gotowanie na parze

Jeśli jeszcze nie gotujesz dla swojego dziecka na parze to najwyższy czas to zmienić. Dowiedz się o zaletach i zasadach gotowania w ten najzdrowszy i niezwykle prosty sposób.

gotowanie na parze

Jeśli jeszcze nie gotujesz dla swojego dziecka na parze to najwyższy czas to zmienić. Skorzystacie na tym wszyscy - warzywa przygotowane w ten sposób nie maja sobie równych w smaku, aromacie, kolorze a przede wszystkim zachowują większość składników odżywczych. Dowiedz się o zaletach i zasadach gotowania w ten najzdrowszy i niezwykle prosty sposób.

Co gotować?

Na parze można przygotować większość warzyw i owoców jak również drób, ryby i owoce morza oraz ryż i kasze.

Zalety gotowania na parze.

  • Gotowanie na parze jest najzdrowszą metodą przygotowywania potraw. Żywność nie jest zanurzona w wodzie, dzięki czemu nie są wypłukiwane do niej składniki odżywcze.
  • Potrawy przygotowywane w ten sposób maja lepszy smak i wygląd i nie wymagają nadmiernego przyprawiania. Można zrezygnować z używania soli, co w dziecięcej diecie jest wskazane.
  • Warzywa są pełniejsze w smaku, pozostają jędrne, chrupkie, nie są wysuszone i nie nasiąkają wodą. Dzieci bardzo lubią takie sprężyste warzywa.

Jak przygotować produkty.

Produkty, które będziesz parować nie wymagają właściwie żadnych specjalnych zabiegów.

Warzywa i owoce należy umyć, można je obrać ze skórki przed lub po gotowaniu. Możesz je pokroić na równe kawałki by skrócić czas parowania. Ziemniaki gotowane na parze mają niezwykle bogaty smak i nie potrzeba ani grama soli.
Mięso opłucz pokrój na kawałki w miarę równej wielkości przypraw ziołami - nie używaj soli.
Ryby ugotowane na parze są niezwykle smaczne. Szczególnie polecam wam świeże filety z łososia ze skórą, wystarczy je umyć pokroić na paski oprószyć koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Jeżeli parujesz filet bez skóry sitko do gotowania wyłóż liściem białej lub pekińskiej kapusty.

W czym parować?

Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny garnek (najlepiej z dwoma lub trzema sitkami - za jednym zamachem przygotujesz cały obiad) lub parowar elektryczny. Możesz też wykorzystać specjalne bambusowe koszyczki, wkład do parowania ze stali nierdzewnej lub sitko do gotowania makaronu wykonane ze stali nierdzewnej wstawione do wyższego garnka.

Zasady gotowania na parze.

  • Produkty nie mogą stykać się z wodą.
  • Nie układaj wszystkiego na raz czas gotowania ziemniaków jest dłuższy niż brokuła.
  • Koszyczki z produktami wkładamy, gdy woda się zagotuje i wydziela się para, od tego czasu liczymy czas gotowania. Pamiętaj by zmniejszyć siłę palnika, woda nie może się zbyt gwałtownie gotować.
  • W trakcie gotowania sprawdzamy czy woda się nie wygotowała i uzupełniamy wrzącą wodą
  • Naczynie musi być szczelnie zakryte.
  • Produkty na sitku musza być rozłożone równomiernie jedną warstwą.
  • Do gotującej się wody można dodać świeże zioła by jeszcze wzbogacić smak gotowanej potrawy
  • Jeśli gotujesz jednocześnie warzywa i mięso - koszyczek z mięsem połóż jako pierwszy a na nim sitko z warzywami.
  • Wywar możesz odparować, zagęścić i masz pyszny sos.

Czasy gotowania.

Czas gotowania poszczególnych produktów może się różnić w zależności od upodobań kulinarnych, od tego, jakiego naczynia używasz oraz od wielkości i ilości kawałków jak również gatunków jarzyn i owoców. Podaję czas orientacyjny, niestety musisz metodą prób i błędów dojść do swoich czasów gotowania, nie jest to zbyt trudne a na pewno warte zachodu.

  • Kalafior lub brokuł podzielony na różyczki ok. 5-8 min
  • Fasolka szparagowa ok. 15 min
  • Ziemniaki ok. 25 min
  • Marchew pocięta w paski lub krążki ok. 12-15 min
  • Łosoś - filet ok. 12-15 min
  • Pierś z kurczaka pocięta w grubą kostkę jak na szaszłyki ok. 15 min.
  • Jabłko pocięte na ćwiartki ok. 10 min
  • Mięsne pulpety wielkości orzecha włoskiego ok. 15-18 min
Źródło zdjęcia
Fotolia
 

Gotowanie na parze - komentarze

eryka2014-02-26 01:32:12

warto zainwestować w dobre garnki do gotowania na parze, ja mam te marki philipiak i dania mają dzięki nim bardzo naturalny i zdrowy smak, nie muszę już ich nawet solić :)

Koralina2014-01-24 18:00:27

My też przeszliśmy na gotowanie na parze, na początku używaliśmy zwykłego garnka, ale jedzenie bywało za ostre, przyprawy się zapodziały i młody grymasił, więc stwierdziliśmy, że kupimy jakieś urządzenie specjalnie dla niego. Wybór padł na Babycook, firmy Beaba. 4 w 1 (rozmraża, podgrzewa, gotuje na parze i miksuje). W zasadzie przygotowanie obiadu trwa kolo 15-20 minut. Wyjmuje się rzeczy z lodówki, a dalej już samo leci :))

Don2012-04-23 23:41:14

Bzdura w związku z tym by mięso kłaść na dole. gdyby osoba piszący artykuł zastanowiła się nad zasadami fizyki zrozumiała by , że temperatura górnego piętra gotowanych potraw będzie jednakowa z temperaturą dolnego piętra. zrozumiał bym tylko ewentualność w której ktoś nie życzy sobie by soki i marynata z mięsa skapywały na warzywa choć osobiście uważam to za marnotrawstwo elementów odrzywczych zawartych w osoczu mięsa. Choć i ta logika zawodzi gdyż właśnie ziemniaki gotują się dłużej od mies z przyczyn oczywistych, skrobia, sacharoza oraz fruktoza ze względu a swą budowę wymaka dłuższej obróbki termicznej od np. białek zawartych w mięsie. jeżeli Autor właśnie "babranie się" warzyw posoką miesną miał na myśli to serdecznie przepraszam ale to należy ZAARGUMENTOWAĆ w swym artykule.

Co do ostatniego podpunktu w związku z orientacyjnymi okresami wymaganymi do ugotowania danego artykułu w pełni się zgadzam z autorem iż należy wyprubować najlepszą kombinację zmiennych takich jak czas, konsystencja produktu oraz jego ułożenie, ale ponownie apeluję o argumentacje... czemu należy eksperymentować? by dopasować stan skupienia swych potraw do swej preferencji, jak ktoś woli miękkie warzywka to niech potrzyma w parowarze artykuły parę minut dłużej itp. O paroważe wspominając... Jest to o niebo lepsze urządzenie od garnka z sitkami zaufajcie mi. modularna budowa, pomiar czasu rozpoczynający odliczanie DOPIERO od momentu zagotowania wody oraz idealnie przylegające naczynie gwarantujące równomierny rozkład pary na wszystkie poziomy produktów. przyzwoity parowar można kupić do 100zł więcej nie ma sensu płacić moim zdaniem ale jak ktoś lubi bajery to proszę bardzo. firma nie ma znaczenia, każdy parowar pracuje i działa tak samo ten za 40zł zrobi wam takie same jedzenie jak ten za 500zł.

Miłego dnia i gotujcie zdrowo!

PAWEŁ2012-02-07 02:00:53

WSZYSTKO MNIAM MNIAM MNIAM :)

marta2011-08-17 21:51:11

chcę ponowić temat ! zaczynam gotować na parze i proszę o przepisy.........co do piersi z kurczaka...rybę czym przyprawiacie...z tym ,że chcę gotować dla rocznego dziecka... może macie jakieś fajne przepisy

keyyt2010-06-25 23:42:29

dziś po raz pierwszy gotowałam kalafior i młode ziemniaczki na parze smakowały mi najlepiej -niż w ciągu całego życia :)

Kami2010-05-02 20:39:14

Właśnie zaczynam swoją przygodę z gotowaniem na parze. Bardzo fajne porady, oprócz tego znalazłam ciekawe informacje na tej oto stronie http://www.klubdobrejenergii.p... /13/0/166/ Polecam!

Tereska z Łukowa2010-02-04 04:59:05

warzywa z pary są lepsze od wiagry

Tereska z Łukowa2010-02-04 04:58:21

No witam moje drogie panie.
Ja gotuje ziemniaki 20 minut, na górnym wrzucam kotlety ze zbitych piersi i posypuje to przyprawką jaką tam mam pod ręką, przed końcem wyjmuje kotlety i kłade tam buraki ścięte na pół i jedną marchewkę do towarzystwa. I tak kisi się to przez 12 i pół minuty, potem wyjmuję buraki raz dwa ścieram na tartce, marchew w plastry, wywalam to na talerze żeby było świeże, kotleta skrapiam cebulą, ziemniaki polewam delikatnie sosikiem z dna pierwszego garnka (bo ja mam te garnki do gotowania na parze) i wołam starego i dzieci na obiad, i lecą aż im sie uszy trzęsą.

asialik2009-10-30 01:00:25

podajcie proszę przepisy realne i konkretne na dotowanie na parze dla osoby z chorą wątrobą

Ania S.2009-07-21 13:51:54

Jeżeli chodzi o składniki do gotowania na parze, to polecam zaopatrywać się w Piotrze i Pawle online - dowożą wszystko do domu i warzywa zawsze są świeże.

jola2008-12-28 04:33:38

naprawde sa wysmienite polecam :zzz

Matylda2008-11-25 21:14:00

To w takim razie jesli moge prosić kreatywne mamusie o podanie jakiś fajnych przepisów na potrawy które mozna zrobic z maluszkiem ...

VonMIguel2008-11-08 18:59:58

uwielbiam moja maszynke gotujaca... :p
wlasnie robie obiadek...co?
ziemniaczki z kotletami sojowymi z buraczkami i kiszona kapusta...mniam :zzz
duuuuuzo wit. C na jesienne popoludnie :grin

Kamila2008-10-22 18:09:12

Tylko te bambusowe koszyczki to nie jest najlepszy pomysl. one sie odksztalcaja pod wplywem ciepla, poza tym nie zrobimy na nich pietrowo calego obiadu. Jesli chodzi o parowar elektryczny to tez nie jest idelany bo w instrukcji jest napisane, ze nie powinno stosowac sie przypraw (moze sie zepsuc). Dlatego najlepszym rozwiazaniem wydaje się garnke do gotowania na parze. Czytałam ostatnio straszny artykuł o pandze, polecam się zapoznać!
http://olalazar.blox.pl/2006/1...

Gosia2008-10-17 23:00:46

Jedzenie z pary gora:) Po zakupie naczyn philipiaka gotuje tylko zdrowe potrawy z pary. Najbardziej lubie pange z warzywami. Pychotka!!

Aga2008-09-20 04:00:06

Warzywa gotowane na parze są super. Gotuje w piętrowym naczyniu z arcorocu na gazie. Polecam

aaa2008-08-27 16:21:30

to może jakieś przepisy ??? :)

osesek.pl2008-06-16 19:58:12

Witam
Podany czas gotowania jest orientacyjny i różni się min. od naczynia jakiego używamy, na jakiej kuchni gotujemy, jak duże kawałki i od naszych preferencji smakowych jedni lubią bardziej twarde inni mniej.
Pozdrawiamy
Redakcja

marzena2008-06-16 00:39:52

weszłam na stronę, żeby sprawdzić ile czasu co gotować.. hmm.. wszystko dotowałam 10 minut dłużej ;p

alex2008-06-15 00:04:16

Ja również gotuję na parze,to świetny sposób na zrobienie bardzo zdrowego i szybkiego obiadku dla maluszka i rodzinki.Używam elektrycznego parowaru i gotuję w nim za jednym zamachem cały obiadek.Oprócz pysznych warzyw uwielbiamy ugotowane w ten sposób filety z piersi kurczaka oraz filety z łososia z koperkiem.Polecam i życzę smacznego.

lilu2008-06-05 17:07:21

Od miesiaca gotujemy zupkę na parze i jest super, warzywka smakuja jak warzywka

karina2008-05-26 03:16:15

ja również gotuję na parze i naprawdę polecam

soltys2008-05-24 01:32:49

sa niezwykle smaczne bo dopiero wtedy czuc prawdziwy smak!

ewelina2008-05-15 18:23:15

ja już od jakiegoś czasu gotuje na parze i gorąco polecam, warzywa gotowane na parze są niezwykle smaczne