Soja po 10 miesiącu

Pochodzi z Azji. Została sprowadzona do Europy na początku XX w. przez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Soja występuje w wielu odmianach dających ziarno jasne lub ciemne, różnej wielkości i smaku. Spożywa się strąki i nasiona.

Ogórek po 10 miesiącu

Owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim i gdzie znany był już trzy tysiące lat temu, podobnie jak w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego.

Kiełki po 10 miesiącu

Nasiona są swoistym magazynem zapasów żywnościowych. Kiełki można przygotowywać m. in. z nasion wielu roślin warzywnych, takich jak brokuł, rzodkiewka, rzodkiew, soja, soczewica, kukurydza, fasola mung, rzeżucha, słonecznik.

Strony