Truskawki w diecie dziecka
Truskawka ananasowa, która dała początek współczesnym odmianom, została wyhodowana w XVIII w. ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z południowoamerykańską poziomką chilijską.
Truskawka ananasowa, która dała początek współczesnym odmianom, została wyhodowana w XVIII w. ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z południowoamerykańską poziomką chilijską.
Pochodzi z Azji. Została sprowadzona do Europy na początku XX w. przez niemieckiego botanika W. Kalmpera. Soja występuje w wielu odmianach dających ziarno jasne lub ciemne, różnej wielkości i smaku. Spożywa się strąki i nasiona.
Rzeżucha słynie przede wszystkim z tego, że doskonale pomaga w przezwyciężeniu wiosennego wyczerpania. Usuwa z organizmu nagromadzone w ciągu zimy toksyny.
Pieprz swój ostry smak pieprz zawdzięcza piperynie - substancji zawartej w wierzchniej warstwie owocu.
Kupić je możemy przez cały rok, choć zdecydowanie najlepsze są latem i wczesną jesienią. Pomidory prosto z krzaczka są słodkie i mają intensywny, owocowy smak. Te szklarniowe smakują niestety znacznie gorzej.
Owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim i gdzie znany był już trzy tysiące lat temu, podobnie jak w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego.
Nasiona są swoistym magazynem zapasów żywnościowych. Kiełki można przygotowywać m. in. z nasion wielu roślin warzywnych, takich jak brokuł, rzodkiewka, rzodkiew, soja, soczewica, kukurydza, fasola mung, rzeżucha, słonecznik.
Wijące pnącze pochodzące z Ameryki Południowej. Obecnie warzywo to jest uprawiane na całym świecie, w Polsce - od początku XVI wieku.
Bliski krewniak cebuli, podobnie, jak ona, pochodzi z Azji Środkowej, gdzie znany był już prawdopodobnie ok. 6000 lat temu.
Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w chińskiej księdze zielarskiej.
Ciecierzyca wyglądem i smakiem przypomina nieco groch, ma okrągłe nasiona o barwie żółtej, czerwonej lub brązowej.
Bób jest jednoroczną rośliną strączkową uprawianą w basenie morza Śródziemnego już w neolicie. Nasiona tej rośliny znaleziono w ruinach Troi, a w Chinach znają go od prawie 5 tyś. lat.