Kefir po 11 miesiącu
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu, gdzie od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów, jakimi raczyli się miejscowi matuzalemowie.
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu, gdzie od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów, jakimi raczyli się miejscowi matuzalemowie.
Mleko acidofilne to orzeźwiający napój fermentowany otrzymywany w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami bakterii.
Jogurt znano już w starożytności, a tradycja jego wytwarzania była ustnie przekazywana w różnych kulturach. Jogurt pochodzi najprawdopodobniej z Indii, szczególnie rozpowszechnił się w krajach bliskiej Azji i Afryki, a poprzez Turcję na Bałkanach.
Cielęcina należy do mięs czerwonych. Ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny, lekko kwaśny zapach.
Ojczyzną Cykorii jest Belgia, gdzie zaczęto ją uprawiać ok. 1850 roku, skąd rozprzestrzeniła się do Holandii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii i do Polski. Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze.
Starożytni Grecy i Rzymianie uważali figi za wyjątkowo odżywcze i pokrzepiające. Młodych ludzi czynić miały silnymi i wytrzymałymi, a starszym pozwalały dłużej zachować młody wygląd i zdrowie.