Białka

Białko jest budulcem, można je porównać do cegiełek, z których składa sie ludzki organizm. Służy do budowy nowych i odnowy zużywających się tkanek.
 

Białko jest budulcem, można je porównać do cegiełek, z których składa sie ludzki organizm. Służy do budowy nowych i odnowy zużywających się tkanek.

Źródła Białek


Wyróżniamy białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Białko zwierzęce powinno stanowić w diecie, co najmniej 60% ogółu spożywanego białka. Pozostałe powinno pochodzić z produktów roślinnych.

Białka pochodzenia zwierzęcego znajdują się w:

  • mleku i jego przetworach
  • jajkach
  • mięsie
  • dróbiu
  • rybach


Białka pochodzenia roślinnego występują w:

 

  • fasola
  • soja
  • zielony groszek
  • bób
  • ziemniakach
  • mace
  • kaszach


Białko jest składnikiem budulcowym wszystkich tkanek człowieka, a także kości.
W tkankach miękkich stanowi aż 75 % suchej masy. W jego skład wchodzi azot, węgiel, wodór, tlen i siarka oraz w niektórych białkach również fosfor, wapń, żelazo, miedź, jod, cynk, magnez, kobalt i mangan. Strukturę dużych cząstek białka stanowią aminokwasy połączone ze sobą wiązaniami peptydowymi Połączenia te mogą być różnorodne i dlatego jest wiele rodzajów białek, występujących w przyrodzie ożywionej. W tkankach człowieka można się doliczyć 1500 różnych białek.

Białka dzielimy na proste i złożone

 

 


Białka proste składają się wyłącznie (lub prawie wyłącznie) z aminokwasów, jak np. białka limfy, surowicy krwi (globuliny, albuminy), mleka, jaj, mięśni, nasion strączkowych, ziarna zbóż, itd.

Białka złożone zawierają dodatkowo składnik niebiałkowy, tzw "grupę prostetyczną", np. hemoglobina i mioglobina, w skład, których wchodzi żelazo.
 

Pod względem wartości biologicznej odżywczej białka dzielimy na pełnowartościowe i niepełnowartościowe


Ta klasyfikacja jest uzależniona od składu aminokwasowego białek tj. czy zawierają i w jakim wzajemnym stosunku niezbędne aminokwasy, których jest 10 i których organizm nie może sam syntetyzować. Są to: fenyloalaniana, izoleucyna, metionina, lizyna, leucyna, treonina, tryptofan, walina, arginina i histydyna. Argininę i histydynę uważa się za niezbędne tylko dla dzieci.

Pełnowartościowe białka zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, wędliny, drób, podroby, mleko, sery, bryndza i jaja. Jedynym niepełnowartościowym białkiem zwierzęcym jest żelatyna.

Niepełnowartościowe białka są produktami pochodzenia roślinnego: mąka, pieczywo, makarony, kasze, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych. Białko roślin strączkowych szczególnie soi, ma bardzo zbliżony skład aminokwasowy do białka tkanek człowieka i dlatego jest dla niego wartościowe.

W białkach, także pełnowartościowych, niezbędne aminokwasy występują w różnych ilościach wtedy decydującym o możliwości i natężeniu syntezy białka człowieka jest ten aminokwas, którego jest najmniej. Staje się w ten sposób aminokwasem limitującym sód aminokwasem limitującym wzorzec, do którego porównuje się zawartość niezbędnych aminokwasów w produktach spożywczych przyjmuje się skład aminokwasowy jaja kurzego.

Białko roślinne można wykorzystywać z pożytkiem, jeżeli będziemy je podawali łącznie z białkiem zwierzęcym. W ten sposób w dużej mierze białko roślinne służyć będzie syntezie białka naszych tkanek gdyż, pewne niedobory lub nawet braki niezbędnych aminokwasów uzupełniać będzie białko zwierzęce. Przykładem niedoboru jest zestaw śniadania, w skład, którego wejdzie tylko chleb z masłem i herbata, natomiast dobry zestaw będzie wtedy, gdy do chleba dodamy kawałek sera a do herbaty mleko. Innym przykładem na pełnowartościową mieszaninę białek zwierzęcych i roślinnych będzie makaron z serem, bigos, naleśniki z serem lub szpinakiem itp. Należy, więc pamiętać, aby do każdego posiłku planować jakiś produkt, który zawiera białko zwierzęce. Najlepszy stosunek białka roślinnego do zwierzęcego to 1 : 1. Dopuszczalny jest stosunek 1 : 2, tzn. może być dwukrotnie więcej białka roślinnego niż zwierzęcego, ale taki stan nie może trwać zbyt długo.
 

Artykuły wybrane dla Ciebie

Białka - komentarze

Ania2010-07-04 18:47:49

Moim skromnym zdaniem najbardziej wartościowe białko jest w roślinach a nie w rozkładających się zwłokach, jakie nazywamy mięskiem. Wystarczy tylko rozejrzeć się w naturze popatrzeć na KROWĘ, SŁONIA, hmm co one jedzą że mają taką masę ciała i są zdrowe... Można było by wyliczać długo masywne istoty żywiące się ROŚLINAMI. Największe dinozaury też roślino żerne były…

ulotka2010-03-04 06:21:09

Wyzszosc bialka zwierzecego nad roslinnym to mit i sciema nakrecana przez przemysl miesny. Autorom strony przydalaby sie dodatkowa wiedza z zakresu nowoczesnej dietetyki (zyjemy w XXI wieku!) zanim zaczna publikowac takie informacje. Warto poczytac...

http://forum.o2.pl/temat.php?i...
http://www.wegetarianie.pl/Art...
oraz Maria Grodecka i Michal Tombak to tez swietni autorzy do rozwiania watpliwosci.
Pozdrawiam

karla2009-06-07 05:53:59

to ja już zwątpiłam skoro uszkadza nerki, tzn podawać tylko albo w większej ilości białko pochodzenia roślinnego??

hgkuhu2009-03-07 01:00:14

CO to?!!!!!!!! wiocha !!!!!

kamila2008-06-08 17:23:34

a jakie białka powinna spożywać społecznośc z grupakrwi o rh+ ? ktora nie moze jesc produktow mlecznych i zbozowych tylko mieso i ryby i to tylko nirktore?

tomek2008-05-06 20:54:52

całkiem całkiem

Marta !2008-05-05 21:53:33

Bardzo dziękuje za ten mądry reportaż !!!! :) :)

hej !2008-05-05 21:52:16

Dziękuje za artykuł . Bardzo mi się przydał [QUOTE] [/QUOTE]

prot2008-03-19 16:49:27

Konieczność spożywania białek zwierzęcych, jak również informacje o niższej wartości białek roślinnych to mit. Białko zwierzęce wykańcza nerki i ułatwia powstawanie tkanki nowotworowej.

J2008-03-10 18:05:33

daje rade :grin

bla bli blu bla2008-03-10 14:38:59

jem tylko rosliny bardzo dlugi czas i wszystko w organizmie gra...

a2008-03-09 14:56:29

świetna stronka :D

wioletta2008-01-30 15:18:17

bardzo mądry reportarz :grin

KAMA2007-12-07 00:32:17

DZIĘI!!!!!!!!!!!!!
FAJNE!!!!!!!!!!!

Arvanitaki2007-11-26 23:05:08

PRZYDAŁO SIĘ :p:p :p