Zdrowy sok, czyli jaki?

Soki są doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego.

zdrowy sok dla małego dziecka

Soki są doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego. Mogą być smaczną alternatywą dla wody, jednak w diecie nie mogą jej całkowicie zastąpić. Należy traktować je, jako urozmaicenie a nie, jako podstawę napojów malca. Przy wyborze zdrowego soku dla naszej pociech, najważniejsze jest to, aby pamiętać, jaki sok podajemy dziecku i ile go oferujemy.

Soczek dla niemowlęcia

Maluszek karmiony sztucznie pierwszy swój soczek, może otrzymać w 5-6 miesiącu życia lub w 7, jeśli ssie pierś mamy. Porcję soczku zwiększamy w czasie, zaczynając od jednej, dwóch łyżeczek. Najpierw podajemy soki jednoskładnikowe, bo łatwiej wtedy zauważyć, że coś dziecko uczula. Na początku proponujemy sok jabłkowy, po miesiącu możemy zaproponować sok: marchwiowy, dyniowy, z czarnych jagód, następnie malinowy, z gruszek i moreli oraz brzoskwiń, winogron, bananów.  Roczny malec, jeśli nie ma alergii pokarmowej, może spróbować soku z owoców cytrusowych (pomarańczy, grejpfrutów) i truskawek. A także z czarnych porzeczek, żurawiny oraz z warzyw: czerwonych buraków, pomidorów, selera. Podając soczek pamiętaj jednak, że dla niemowlęcia to nie tylko napój, ale także posiłek.

Zdrowy soczek dla małego dziecka

Dla maluszków do 3 roku życia wybieraj soki z grupy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, czyli przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Przygotowane są z owoców i warzyw pochodzących ze specjalnie kontrolowanych upraw, coraz częściej ekologicznych, nie są dosładzane cukrem z buraków (zawierają tylko fruktozę), sztucznie witaminizowane ani konserwowane chemicznymi substancjami. Najlepiej te pakowane w butelkach a nie kartonikach.

Sok, sokowi nierówny

Absolutnie nie podawaj dziecku soków dla dorosłych, nawet tych renomowanych firm. Są to, bowiem często zwykle napoje lub soki mocno przetworzone - najpierw zagęszczone, a następnie rozrzedzone tak bardzo, że konieczne jest ich dosłodzenie i wzbogacenie sztucznymi witaminami, bo naturalnych w nim już nie ma. Owoce użyte do ich produkcji pochodzą z wielkich przemysłowych upraw.

Zarówno soki dla niemowląt, jak i te dla dzieci występują w dwóch formach - czyste soki klarowane i te zawierające miąższ, czyli przecierowe. Ich skład jest niemal identyczny. Niemal, bo klarowane nie mają jednego ważnego składnika - błonnika, który reguluje pracę jelit. Soki przecierowe są bardziej syte i bardziej kaloryczne, niż soki klarowne, które natomiast są mniej słodkie, ale dzięki temu lepiej gaszą pragnienie.

Najzdrowsze są soki warzywne, mają mniej cukru oraz więcej błonnika i witamin niż soki owocowe. Niektórym z nich przypisuje się właściwości lecznicze, np. sok z marchwi pomaga leczyć niedokrwistość i biegunkę, działa przeciwrobacznie (np. na owsiki u dzieci), a zawarty w nim beta-karoten chroni organizm przed zanieczyszczeniami środowiska. Sok buraczany pobudza krążenie, ma właściwości oczyszczające krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.

Dobrym rozwiązaniem jest podawanie przecierowych soków warzywno-owocowych tym dzieciom, które nie bardzo lubią warzywa. Owoce łagodzą nieco wytrawny smak warzyw, a sam sok - choć nie zastąpi całodziennego zapotrzebowania na nie - może stanowić doskonałe urozmaicenie diety.

Soczek domowej roboty

Świeży sok, domowej roboty to dobry pomysł, pod warunkiem, że wyciskamy go z owoców i warzyw uprawianych ekologicznie, na dobrych, nieskażonych glebach, bez użycia środków owadobójczych, chwastobójczych itp. By był zdrowy należy go wyciskać z świeżych, nieuszkodzonych owoców i warzyw - nadgniłe, spleśniałe nie nadają się do przyrządzania soków nawet po odcięciu uszkodzonych części!

Takiego soku nie doprawiamy cukrem i podajemy bezpośrednio po wyciśnięciu, gdyż szybko traci cenne witaminy i błyskawicznie się psuje, jego przydatność do wypicia mija w ciągu doby. Kwaśne soki możemy rozcieńczać wodą lub łączyć z sokami ze słodkich z natury owoców, jak np. maliny.

Ile soku w diecie dziecka?

Niestety soki pite w nadmiarze osłabiają apetyt, mogą się przyczynić do otyłości, rozwoju próchnicy, biegunki i innych zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takich jak nadmiar gazów, wzdęcia i bóle brzucha.  Dlatego ważne jest by nie przekraczać zalecanej dziennej dawki soków: 50-100 ml dla maluszka w pierwszym roku życia i 150-180 ml dziennie, dla dziecka powyżej 1 roku życia. Jeśli maluszek domaga się większej ilości soku – rozcieńcz go wodą.

By chronić ząbki dziecka przed próchnicą pamiętajmy, iż lepiej nie podawać ich przez smoczek (próchnica butelkowa) a skorzystać z butelki z łyżeczką lub ustnikiem, bądź z kubka niekapka.

Autor
Ewa Jarymowicz - dietetyk
fot.
Fotolia