Gluten w diecie niemowlęcia

Są dzieci, które nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, ponieważ ich organizmy nie tolerują tego składnika. 

gluten w diecie dziecka

Są dzieci, które nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, ponieważ ich organizmy nie tolerują tego składnika. Mechanizm ten nie jest do końca poznany, ale najprawdopodobniej z powodu defektu genetycznego pod wpływem glutenu organizm zaczyna produkować przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe i powodują chorobę jelit - celiakię.

Co to jest gluten?

Gluten to białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Występuje w wielu produktach, min. kaszach, pieczywie, makaronach, ciastach. Niekiedy powoduje on nadwrażliwość, która przejawia się alergią lub celiakią.

Co to jest celiakia i alergia na gluten?

Są dzieci, które nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, ponieważ ich organizmy nie tolerują tego składnika. Mechanizm ten nie jest do końca poznany, ale najprawdopodobniej z powodu defektu genetycznego pod wpływem glutenu organizm zaczyna produkować przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe i powodują chorobę jelit - celiakię.

Gdy malec chory na celiakię dostaje do jedzenia produkty zawierające gluten, zaczyna mieć rozmaite dolegliwości: nie ma apetytu, mało waży, wolno rośnie, zdarzają się przewlekłe biegunki, wzdęcia, masy ciała, bóle brzucha, zaburzenia w rozwoju. Niektóre chore dzieci mają niedokrwistość lub są nadpobudliwe. Może też przebiegać bez objawów albo ujawnia się w późnym dzieciństwie, czy w młodości.

Alergia na gluten objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia i uczulenie na gluten to inne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają. Celiakia to choroba na całe życie, wymagająca stosowania diety.

Jak było do tej pory?

Lekarze i naukowcy zadecydowali w latach 70., aby produkty zawierające gluten podawać niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec ma skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Uznano, bowiem, że im młodsze dziecko, tym wrażliwość na gluten jest większa i skutkiem podania go zbyt wcześnie jest większe ryzyko alergii i ujawnienia choroby zwanej celiakią. Jednak po latach okazało się, że celiakia zaczęła się pojawiać, ale w innej formie, w tzw. postaci ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, zespół przewlekłego zmęczenia, ubytki w szkliwie etc.)

Dlaczego wcześniej?

Pediatrzy zaczęli, więc szukać lepszego rozwiązania problemu i prowadzić badania mające na celu sprawdzenie, czy wcześniejsze podawanie niewielkich ilości glutenu uchroni dzieci przed celiakią. To tzw. ekspozycja na gluten, czyli stopniowe oswajanie organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka.

Warto zaznaczyć, że badania w ciąż trwają, a wyniki już zakończonych nie są jednoznaczne

Zobacz - Protest XVII ŚWIATOWEGO TYGODNIA PROMOCJI KARMIENIA PIERSIĄ w sprawie nowych zaleceń żywienia niemowląt w Polsce od 2007r

Oswajanie z glutenem

W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.

Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

Źródło zdjęcia
Fotolia
 

Gluten w diecie niemowlęcia - komentarze

DARIA2014-04-10 20:47:28

kaszka manna NESTLE pomaga wprowadzac GLUTEN

ullik2012-03-07 23:51:20

otoz własnie z tymi pediatrami to tez nieporozumienie, ja czasami muszę chodzić do dwóch z racji że tak dziwnie maja dyżury i za kazdym razem mam sprzeczne informacje...oszaleć można! dobrze ze istnieja cenne rady dswiadczonych mam oczywiscie z porad nalezy korzystac rozwaznie.
pozdrawiam

dzis pierwszy raz podajemy gluten :)

mamcia2012-03-06 20:50:01

a ja swojej córce gluten wprowadzam od 6 miesiąca i jest ok :)

anusiak:-)2011-06-19 03:30:40

Dla mnie to jest wszystko dziwne...Każdy pediatra mówi inaczej, jeden powiedział mi ze jak mój maluszek skończy 4 miesiące to żeby zacząć mu podawać stopniowo ziemniaczka z marchewką a potem próbować innych warzyw tak żeby go nie uczulić, a drugi powiedział mi żeby zacząć podawać mu 1/2 łyżeczki glutenu... Można zgłupieć... Od czego mam zacząć ?

monika2010-11-08 04:11:09

sorry, ale gluten moze byc na prawde zdradliwy. Sama jestem skazana na dozywotnia diete bezglutenowa. Celiakia jest uciazliwym schorzeniem. U mnie wykryto chorobe w wieku 6 lat, a cierpialam na nia od niemowlaka, wieczne anemie, zastoje wzrostu i czeste pobyty w szpitalach. Lekarze nie mogli znalezc przyczyny/tak bylo 30 lat temu.
Teraz mam 8 miesiecznego syna i boje sie zaczac wprowadzac gluten w jego diete, z oczywistych powodow.

mama2010-02-26 16:27:02

przy karmieniu piersią po ekspozycji mozna podawać posiłki glutenowe i bezglutenowe na zmiane -
omijamy etap II - dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym ;)

kora2010-01-23 02:04:39

"nim" - artykuł opisuje jak było i jak jest teraz tzn. jak ten gluten wprowadzać - przeczytaj cały artykuł, ja przeczytałam i mam wszystko jasne

nim2010-01-22 23:32:36

troche stary ten art, szkoda ze nikt sie pod nim nie podpisal ani nie wpisali daty jego publikacji bo wprowadza teraz nas w blad bo sa inne zalecenia ogolnoswiatowe niz sie w nim tu podaje

Alessio2009-10-20 03:01:36

Czy moglbym sie dowiedziec kto ten artykul napisal?

misiek2009-03-12 04:11:47

głupie dziouchy: chleba z kiełbasą i musztardą trzeba dawać to zdrowe bobasy bedą!

aneta2009-03-11 03:52:49

dziewczyny ja do tej pory to nawet nie wiedzialam ze jest cos takiego jak "ekspozycja na gluten" hahahaha
szczerze mowiac to moj maly dostal troche kaszki do zupki gdy mial 6 miesiecy,nic mu nie bylo to dalam mu skorke z chleba a po kilku dniach pietke a teraz (ma 8 mies) to nie wyobraza sobie zjedzenia zupki bez pajdki z maselkiem ;)))
i mowcie sobie co chcecie ja uwazam ze to indywidualna sprawa ale po co dziecko meczyc skoro nic mu nie jest??? a potem sie czyta "bo moja niunia nie chce nic jesc, bo moj misiek tego nie lubi..."
fakt,z mlekiem krowim powinno sie troche poczekac ale jak sie doleje troszeczke do jedzenia to sie dziecku,o ile nie jest uczulone ,nic nie stanie!!!
na milosc boska nie badzcie takie ksiazkowe!!!
andziu a twoim "dziecia" wspolczuje bo im chyba te zupki z kaszka juz chyba zbrzydly :DDD

ANDZIA2009-03-10 17:32:58

A JA POWIEM TAK NIGDY NIE PODAWAŁAM DZIECIĄ SŁOICZKÓW MAM SYNKA 2,5LETNIEGO I CÓRCIE 8MIESIĘCZNĄ..GOTUJĘ SAMA ZUPKI DODAJĘ KASZY MANNY I WCINA MAJA ŻE AŻ SZOK..TO MOJE GG 10723633 JAKBY CO PISZCIE

mamaali2009-03-10 16:35:23

Ja gotuję 1/2 łyżeczki suchej kaszki manny na małej ilości wody, tak na oko, żeby wyszedł taki kleik. Czasem wychodzi rzadszy, czasem gęstszy, ale to raczej bez znaczenia. I to dodaję do zupek ze słoiczka i razem podgrzewam. Jeżeli gotujesz sama zupki, to możesz dodać suchą kaszkę do gotowania, ale jeżeli tylko podgrzewasz słoiczki, to kaszkę trzeba najpierw ugotować.

alicja2009-02-23 14:26:01

PROSZE O POMOC. MAM 7 MIESIECZNEGO BOBASKA. ZACZELAM MU WPROWADZAC GLUTEN NARAZIE JEST OKI BO DOSTAL 1 PORCJE GOTOWEJ ZUPKI Z KASZKA MANNA (JARZYNOWA Z KURCZAKIEM Z GERBERA + KASZKA MANNA) ALE NIE BEDE MU CODZIENNIE PODAWALA TEJ SAMEJ ZUPY! NIE WIEM JAK TO SIE PRZYGOTOWUJE. CZY PO UGOTOWANIU ODMIERZASZ I DODAJESZ DO ZUPKI 1/2 LYZECZKI KASZKI MANNEJ CZY TRZEBA UGOTOWAC 1/2 LYZECZKI. POWIEDZCIE NA JAKIEJ ILOSCI OWDY TO GOTOWAC BO ZGLUPIALAM, A MOZE WSYPYWAC SUROWA DO ZUPKI? pomocy!!!!!

Ola2009-01-09 17:23:15

ha, dobre:) też się nad tym kiedyś zastanawiałam. I robiłam po swojemu. Misiek na pewno nie ma celiakii.

Ola2009-01-09 04:35:52

:?
a ja mam zagwozdkę...obecnie podaje się dwie SPRZECZNE informacje dotyczące rozserzania diety niemowlęcia karmionego piersią - 1. pierś do 6 a od 7 miesiąca rozszerzeie diety
2. ekspozycja na gluten: od 5 miesiąca
No to jak to w ońcu jest??!!

sylwucha222009-01-02 23:23:04

No masakra z tym glutenem... co źródło to inaczej piszę a pediatra też nie jest w stanie odpowiedziec...

lenka2008-11-07 15:23:59

mama kochanego bobaska wpisz w gogle i wszystko ci pokaze w koncu po co masz internet

mama kochanego bobasa2008-11-07 04:26:02

Pediatra kazał mi podawać kaszki glutenowe ale nie bardzo wiem co to za kaszki?pomóżcie proszę :?

Beata2008-08-16 19:03:33

Sorenka - mleko krowie wprowadza sie po 2 roku życia! tymczasem można gotować na \"własnym\".
Mój Maluszek skończył 10 m-cy, ale ponieważ ma niedobór żelaza lekarka powiedziała, że gluten wprowadzimy po skończeniu roku...

Sorenka2008-07-03 22:37:21

Czy ktoś może zna proporcje,
na plynną kaszkę na mleku
i jak wprowadzać mleko krowie
do diety maluszka 6m-ego, który jeszcze tylko pije z cycusia i czy można gotować na mleku z piersi????
dziękuję za pomoc.

Lalka2008-07-03 19:45:43

:grin :upset Jeden że od 10 miesiąca drugi że od 5. Kogo ty słuchać ? Najlepiej Siebie !

natasza2008-04-03 18:50:06

zawsze cos wymysla i badz tu madra ja chyba poczekam

Ewelina2008-02-05 00:58:09

poczym poznac ze dziecko jest uczulone na gluten i czy cale jajko to za duzo :?

agata2008-01-16 17:05:48

mam pytanie. Czy dodajesz 2g surowej kaszki czy odmierzasz po ugotowaniu. Jak to w ogóle gotować

Marta_BP2007-12-17 18:36:30

Od dwóch miesięcy robie ekspozycje na gluten po konsultacji z pediatrą. Tzn. dziecko na piersi 5, 6 miesiąc dostaje 2 g kaszki pszennej do obiadku. Niestety nie mogę znaleść nigdzie co dalej, czy stopniowo zwiększać ilość glutenu, czy jak to podaje poradnik bobovity można już podawać bez ograniczeń?. Mój pediatra też nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie.