Przechowywanie pokarmu. Jak robić to dobrze?

Pokarm kobiecy można przechowywać bez strat jego wartości odżywczych, ważne jednak abyś znała zasady jego przechowywania i sposób przygotowania do spożycia.

przechowywanie kobiecego mleka

Przede wszystkim pokarm należy przechowywać w pojemnikach przeznaczonych specjalnie do tego celu. Mamy wtedy pewność, że żadna z substancji wchodzących w skład materiału, z którego wykonano taki zbiorniczek, nie będzie miała negatywnego (lub wręcz szkodliwego) wpływu na pokarm, np. szkło może niszczyć część żywych komórek.

Na rynku dostępne są butelki i torebki do przechowywania i zamrażania pokarmu lub plastikowe pojemniczki. Ponieważ nie możemy przewidzieć ile dziecko zjada pokarmu w czasie jednego przystawienia do piersi (nawet, gdyby dało się to zbadać dokładnie nie można tego porównywać do ilości odciągniętego pokarmu za pomocą laktatora) lepiej jest mieć przygotowanych kilka mniejszych porcji pokarmu niż np. dwie większe. Pokarmu raz użytego (z otwartej torebki) nie wolno używać ponownie, więc jeżeli dziecko nie wypije całości podanego mu mleka, resztę pokarmu trzeba wylać. Każde opakowanie z pokarmem powinno mieć datę. Gdy potem podajemy maluchowi porcję pokarmu zaczynamy od tej, która ma najstarszą datę.

Miejsce przechowywania

Czas przechowywania

temperatura pokojowa
 
do 12 godzin
 
torba-lodówka
 
do 24 godzin
 
lodówka 40C
 
2-5 dni
 
zamrażalnik wewnątrz lodówki -100C
 
2 tygodnie
 
zamrażarko-lodówka -140C
 
3 miesiące
 
zamrażarka -180C
 
6-12 miesięcy
 

Pamiętaj jednak, że co prawda pokarm w zamrażarce "wytrzymuje" 6 miesięcy, to w tym czasie potrzeby żywieniowe dziecka zmienią się. Pokarm w piersi dostosowuje się do tego na bieżąco, ale pokarm z zamrażarki nie. Nie warto, więc tak długo przechowywać pokarmu a raczej postarać się tak ułożyć sobie plan karmień w ciągu dnia, żeby jak najczęściej karmić dziecko bezpośrednio z piersi lub, jeżeli to możliwe podawać mu pokarm, odciągnięty poprzedniego dnia.

Jak powinno się prawidłowo rozmrażać pokarm?. Jak  podgrzewać, żeby podać dziecku?

Na pewno nie wolno wkładać torebki z zamrożonym pokarmem od razu do szklanki z gorącą wodą. Im wolniej będziemy rozmrażać pokarm tym lepiej. Dobrze by było wyjąć zamrożony pokarm kilka godzin wcześniej z zamrażarki i przełożyć do lodówki lub ustawić w temperaturze pokojowej (ale nie w czasie upałów!). Jak osiągnie już płynną konsystencję można je podgrzać. Mleko może się rozwarstwić - to normalne - wystarczy wtedy je wymieszać. Temperatura pokarmu, którym karmimy niemowlę powinna mieć temperaturę ciała ludzkiego (tak jak mleko z piersi), a więc nie więcej niż 37C.

UWAGA!

  • Nie wolno ponownie zamrażać pokarmu już raz rozmrożonego.
  • Nie wolno mleka kobiecego podgrzewać w mikrofalówce.
  • Nie wolno mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżo odciągniętym z piersi.
fot.
Fotolia