Sód

Sód reguluje gospodarkę wodną naszego ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów.

Sód reguluje gospodarkę wodną naszego ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów.


Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi

  • reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo-zasadowej.
  • usprawnia pracę mięśni
  • stanowi podstawowy składnik płynu komórkowego


Źródła Sodu

  • sól kuchenna
  • żółty ser
  • szpinak
  • buraki
  • seler
  • drób,
  • ryby,
  • pieczywo


Kiedy jest go za mało.

Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach i przy normalnym odżywianiu nie występują jego braki.

Nadmierna utrata sodu występuje przy niektórych chorobach w czasie obfitych potów jak również przy biegunkach i wymiotach. Sytuacja taka wymaga możliwie szybkiego uzupełnienia braków sodu.

Kiedy jest go za dużo

Przy normalnym odżywianiu nadmiar sodu w organizmie wydalany jest z moczem oraz w mniejszym stopniu z kałem i z potem.

Zbyt duża podaż sodu w diecie:

  • wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego,
  • może mieć wpływ na choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, podwyższone stężenie cholesterolu, uczucie zmęczenia.