Tu jesteś: Strona główna Żywienie Dziecka Mięsa, Ryby Cielęcina po 11 miesiącu
ramka
fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami



Cielęcina należy do mięs czerwonych. Ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Delikatne, luźne mięso jest silnie poprzerastane równie delikatną tkanką łączną i prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej.

Cielęcina to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy, żywionych najpierw wyłącznie, a potem częściowo mlekiem. Najlepsze mięso pochodzi ze zwierząt 4-8 tygodniowych, karmionych głównie mlekiem.

Kości cielęce zawierają dużo kolagenu.

Mięso zbyt młodych cieląt jest bladoróżowe, prawie białe, bardzo miękkie, wiotkie, niedostatecznie spoiste.

Przechowywanie
  • Świeże mięso może leżeć w lodówce 2-3 dni w lecie i nie dłużej niż 5 dni w ziemie. Mięsa z kością nie należy trzymać ponad 24 godziny.

Przygotowanie
  • Aby straty składników odżywczych podczas gotowania były jak najmniejsze, cielęcinę płucze się w dużych kawałkach pod bieżącą wodą, wkłada do wrzątku i gotuje pod przykryciem na wolnym ogniu; pod koniec gotowania dodaje się włoszczyznę.
  • Mięso na potrawkę gotuje się w dużym kawałku i po ugotowaniu dzieli na porcje.
  • Do smażenia przeznacza się mięso o tkance drobno-włóknistej, z niewielką ilością delikatnych błon. Mięso zawierające sporo tkanki łącznej, np. nóżki i mostek, można smażyć po ugotowaniu. Do smażenia należy używać tłuszczów o wysokiej temperaturze dymienia, najlepiej oliwy i oleju rzepakowego niskoerukowego. Nie należy smażyć na maśle ani margarynie. Można natomiast dodać surowego masła do usmażonego mięsa, gdyż masło podnosi smak potrawy.
  • Najzdrowsze jest mięso smażone na grillu albo w folii bez tłuszczu.
  • Mięsa smażone saute soli się i zanurza w mące bezpośrednio przed smażeniem, ponieważ pod wpływem soli wydziela się z mięsa sok, a wraz z sokiem składniki odżywcze. Poza tym nasiąknięta mąka podczas smażenia zbija się w twardą masę, która łatwo się przypala.
  • Nóżki cielęce (uprzednio obgotowane) często panieruje się w cieście z mąki, jajek, oleju i soli, zwanym klarem. Ciasto powinno być bardziej gęste od naleśnikowego, żeby lepiej trzymało się mięsa.
  • Mieloną cielęcinę dobrze jest łączyć z mięsem bardziej tłustym, np. wieprzowiną, w proporcjach 2:1. Masa sporządzona z samej cielęciny jest sucha i bardzo zbita.
  • Cielęcina szybko wysycha, dlatego przed smażeniem lub pieczeniem należy posmarować ją olejem lub tłuszczem wieprzowym.
  • Cielęciny nie przyprawia się mocno, pozostawiając charakterystyczny, raczej mdławy smak.
  • Przyprawy do cielęciny to: bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, a także cebula i czosnek. Gotowe potrawy mogą być przyprawione zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
  • Cielęcinę podaje się z łagodnymi dodatkami: marchewką oprószoną, groszkiem, kalafiorem z wody, szpinakiem, fasolką szparagową.




Warto przeczytać:
News image

Podstawowe zasady rozszerzania diety niemowlęcia.

Rozszerzanie Diety Dziecka

W naszym kraju przyjęło się że jako pierwsze podaje się utarte jabłko, ale równie dobrze możesz...

Czytaj >>
News image

Zakażenia układu moczowego u dzieci

Dziecięce choroby

Zakażenie układu moczowego jest jednym z najczęstszych zakażeń bakteryjnych u dzieci. Prawidło...

Czytaj >>
News image

Niewydolność szyjki macicy w ciąży

Zdrowie i Badania w Ciąży

Wiele ciężarnych kobiet w ciąży cierpi na niewydolność szyjki macicy. Schorzenie to polega na p...

Czytaj >>
News image

Jak wybrać dobry smoczek?

Pielęgnacja dziecka

Wszystkie dzieci mają potrzebę ssania. Dla jednych wystarcza ssanie piersi podczas karmienia, i...

Czytaj >>
News image

Zmysły noworodka. Jak widzi, słyszy i czuje maluszek.

Noworodek

Poród jest dla dziecka trudnym doświadczeniem. Opuszcza ono przytulne i bezpieczne miejsce w br...

Czytaj >>
News image

Konflikt serologiczny – czy jest się, czego bać?

Zdrowie i Badania w Ciąży

Dzięki postępowi medycyny w dzisiejszych czasach komplikacje związane z różnicą między grupami ...

Czytaj >>
News image

Sól w diecie niemowlaka i małego dziecka.

Rozszerzanie Diety Dziecka

Jak to końcu jest z tą solą? Mamy często nawzajem pouczają się: „niewolono solić ani ziarenka...

Czytaj >>
News image

Jak prawidłowo karmić piersią?

Karmienie piersią.

Wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest przez WHO. Zap...

Czytaj >>

Komentarze (2)

... Napisane przez osesek.pl, czerwiec 17, 2008
Przy określaniu czasu wprowadzenia poszczególnych pokarmów korzystaliśmy z kilkunastu opracowań jak rónież konsultacji. Przyjęliśmy zasadę, że jeśli w przypadku jakiegoś składnika okresy te różnią się podajemy ten najpóźniejszy.
pozdrawiamy
... Napisane przez Agata, czerwiec 17, 2008
Mam pytanie czy aby sie nie pomyliliscie piszac, iz cielecina jest po 11 miesiacu. Przeciez z zupkami w sloiczkach jest juz po 6 miesiacu

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy