Tu jesteś: Strona główna Żywienie Dziecka Mięsa, Ryby Cielęcina po 11 miesiącu
ramka
fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami



Cielęcina należy do mięs czerwonych. Ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Delikatne, luźne mięso jest silnie poprzerastane równie delikatną tkanką łączną i prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej.

Cielęcina to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy, żywionych najpierw wyłącznie, a potem częściowo mlekiem. Najlepsze mięso pochodzi ze zwierząt 4-8 tygodniowych, karmionych głównie mlekiem.

Kości cielęce zawierają dużo kolagenu.

Mięso zbyt młodych cieląt jest bladoróżowe, prawie białe, bardzo miękkie, wiotkie, niedostatecznie spoiste.

Przechowywanie
  • Świeże mięso może leżeć w lodówce 2-3 dni w lecie i nie dłużej niż 5 dni w ziemie. Mięsa z kością nie należy trzymać ponad 24 godziny.

Przygotowanie
  • Aby straty składników odżywczych podczas gotowania były jak najmniejsze, cielęcinę płucze się w dużych kawałkach pod bieżącą wodą, wkłada do wrzątku i gotuje pod przykryciem na wolnym ogniu; pod koniec gotowania dodaje się włoszczyznę.
  • Mięso na potrawkę gotuje się w dużym kawałku i po ugotowaniu dzieli na porcje.
  • Do smażenia przeznacza się mięso o tkance drobno-włóknistej, z niewielką ilością delikatnych błon. Mięso zawierające sporo tkanki łącznej, np. nóżki i mostek, można smażyć po ugotowaniu. Do smażenia należy używać tłuszczów o wysokiej temperaturze dymienia, najlepiej oliwy i oleju rzepakowego niskoerukowego. Nie należy smażyć na maśle ani margarynie. Można natomiast dodać surowego masła do usmażonego mięsa, gdyż masło podnosi smak potrawy.
  • Najzdrowsze jest mięso smażone na grillu albo w folii bez tłuszczu.
  • Mięsa smażone saute soli się i zanurza w mące bezpośrednio przed smażeniem, ponieważ pod wpływem soli wydziela się z mięsa sok, a wraz z sokiem składniki odżywcze. Poza tym nasiąknięta mąka podczas smażenia zbija się w twardą masę, która łatwo się przypala.
  • Nóżki cielęce (uprzednio obgotowane) często panieruje się w cieście z mąki, jajek, oleju i soli, zwanym klarem. Ciasto powinno być bardziej gęste od naleśnikowego, żeby lepiej trzymało się mięsa.
  • Mieloną cielęcinę dobrze jest łączyć z mięsem bardziej tłustym, np. wieprzowiną, w proporcjach 2:1. Masa sporządzona z samej cielęciny jest sucha i bardzo zbita.
  • Cielęcina szybko wysycha, dlatego przed smażeniem lub pieczeniem należy posmarować ją olejem lub tłuszczem wieprzowym.
  • Cielęciny nie przyprawia się mocno, pozostawiając charakterystyczny, raczej mdławy smak.
  • Przyprawy do cielęciny to: bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, a także cebula i czosnek. Gotowe potrawy mogą być przyprawione zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
  • Cielęcinę podaje się z łagodnymi dodatkami: marchewką oprószoną, groszkiem, kalafiorem z wody, szpinakiem, fasolką szparagową.




Warto przeczytać:
News image

Zaburzenia snu kobiet ciężarnych.

Ciążowe dolegliwości

Problemy ze snem u ciężarnych związane są ze zmianami hormonalnymi, zmiennymi nastrojami i niep...

Czytaj >>
News image

Zaparcia to częsta dolegliwość w ciąży.

Ciążowe dolegliwości

Przyczyną zaparć jest zwiększone rozluźnienie mięśniówki jelit spowodowane działaniem hormonów ...

Czytaj >>
News image

Kupka noworodka i niemowlaka

Pielęgnacja dziecka

Wygląd i częstość wypróżniania są często przyczyną niepokoju młodych rodziców. Postaramy się po...

Czytaj >>
News image

Jak wybrać elektroniczna nianię?

Pielęgnacja dziecka

Elektroniczna niania to urządzenie, które pomoże Ci w opiece nad maluchem. Poinformuje cię ono,...

Czytaj >>
News image

Zmiany nastroju u kobiet w ciąży.

Ciążowe dolegliwości

Podczas ciąży organizm kobiety to fabryka hormonów, ich wysoki poziom może powodować nagłe wybu...

Czytaj >>
News image

(Nie)różowo mi

Felietony

Mam zaszczyt być szczęśliwą mamą dwuletniej pannicy Mai, dziewczynki oczywiście najpiękniejszej...

Czytaj >>
News image

Radzenie sobie z NIE!

Wychowanie dziecka

Na pewno się z tym spotkaliście. Jest już dawno po dobranocce, robi się coraz później, a szkrab...

Czytaj >>
News image

Dziecięce rysunki. Każde dziecko jest artystą

Rozwój dziecka

Umożliw dziecku wyrażanie naturalnej ekspresji twórczej poprzez rysowanie, malowanie, wycinanie...

Czytaj >>

Komentarze (2)

... Napisane przez osesek.pl, czerwiec 17, 2008
Przy określaniu czasu wprowadzenia poszczególnych pokarmów korzystaliśmy z kilkunastu opracowań jak rónież konsultacji. Przyjęliśmy zasadę, że jeśli w przypadku jakiegoś składnika okresy te różnią się podajemy ten najpóźniejszy.
pozdrawiamy
... Napisane przez Agata, czerwiec 17, 2008
Mam pytanie czy aby sie nie pomyliliscie piszac, iz cielecina jest po 11 miesiacu. Przeciez z zupkami w sloiczkach jest juz po 6 miesiacu

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy