Mięso - wartości odżywcze

Mięso jest dobrym źródłem  białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (wit. PP), witaminy B12.

Mięso jest dobrym źródłem wysokowartościowego białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (wit. PP), witaminy B12.

Białko jest niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki, uczestniczy we wszystkich procesach życiowych, jest drugim, po wodzie, podstawowym składnikiem organizmów żywych. Białko z pożywienia jest materiałem budulcowym - z jego cząsteczek organizm produkuje własne potrzebne mu białka.
Istotnym źródłem białka w naszej diecie, poza mięsem, mogą być także ryby, nasiona roślin strączkowych a także sery i jaja. W zbilansowanej diecie ważne jest, aby spożywać białko w ilości odpowiadającej indywidualnemu zapotrzebowaniu danej osoby. Dla zdrowia niekorzystne jest zarówno spożywanie zbyt małej, jak i zbyt dużej ilości białka w stosunku do potrzeb organizmu. Ilość białka w mięsie waha się od 15 do 20%, najwięcej jest go w mięsie chudym.
Żelazo, to kolejny ważny składnik, którego istotnym źródłem jest mięso. Najwięcej żelaza znajduje się w mięsie wołowym i cielęcym (ok. 2,5 mg w 100g). Te gatunki mięsa zwierają średnio 2,5 razy więcej żelaza, niż mięso wieprzowe i 5 razy więcej, niż mięso z drobiu. W rybach, w zależności od gatunku, znajduje się 0,4-1 mg żelaza w 100 g.
Do grup najbardziej narażonych na niedobory żelaza należą dzieci i młodzież oraz kobiety miesiączkujące a także kobiety w okresie ciąży i karmienia.
Żelazo jest składnikiem koniecznym do przenoszenia tlenu w ustroju. Niedobór żelaza w diecie powoduje m.in. niedokrwistość, zmniejsza wydajność pracy, powoduje trudności w uczeniu się, utrudnia koncentrację, zmniejsza aktywność i jest przyczyną szybkiego męczenia się, zmniejsza odporność organizmu na infekcje.
Cynk w największej ilości znajduje się w mięsie wołowym (3,8 mg w 100g), prawie dwa razy więcej, niż w mięsie wieprzowym i cielęcym i 5-7 razy więcej, niż w mięsie drobiu. Ryby zawierają 0,3 - 1 mg cynku w 100 g. Zwiększone zapotrzebowanie na cynk występuje u kobiet w ciąży i u kobiet karmiących. Mięso jest istotnym źródłem cynku w naszej diecie, ale zawierają go także m.in. produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy i niektóre warzywa. U zdrowych ludzi na ogół nie występują niedobory cynku.

Witamina B1 w największej ilości (1 mg w 100 g) występuje w mięsie wieprzowym. Mięso wołowe i kurcząt zawiera jej 0,1 mg w 100 g, a ryby średnio 0,06 mg w 100 g. Witamina B1 potrzebna jest do prawidłowej przemiany węglowodanów, do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta w przypadku palenia tytoniu, nadużywania alkoholu, wypijania nadmiernych ilości kawy i herbaty. Poza mięsem, bogatym źródłem witaminy B1 są produkty zbożowe, zwłaszcza z pełnego ziarna, kasze gruboziarniste, nasiona roślin strączkowych.

Witamina B2 w największej ilości znajduje się w mięsie cielęcym (0,3 mg w 100 g). Mięso wieprzowe i wołowe zawierają jej 0,2 mg w 100g, a mięso indyka i kurczaka 0,15 mg w 100 g. Zawartość wit. B2 w rybach jest zróżnicowana i waha się od 0,04 mg w 100 g do 0,3 mg w 100g. Głównym źródłem witaminy B2 w naszej diecie jest mleko i produkty mleczne.

Witamina PP (niacyna) to kolejna witamina, której bogatym źródłem jest mięso. Najwięcej tej witaminy zawiera mięso z piersi kurczaka - 12 mg w 100 g, mięso wieprzowe, wołowe i z indyka zawiera 5-7 mg wit. PP w 100 g. Zawartość wit. PP w rybach waha się od 1,3 do 6 mg w 100 g. Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz do tworzenia przez organizm niektórych hormonów. Poza mięsem sporo witaminy PP znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych i w ziemniakach.

Witamina B12 jest niezbędna dla wszystkich komórek organizmu człowieka, dla ich wzrostu. Wraz z kwasem foliowym uczestniczy w tworzeniu DNA i w przemianie węglowodanowej i tłuszczowej. Porcja 100g mięsa wołowego lub cielęcego zawiera 1,4 mcg witaminy B12 i pokrywa średnio połowę dziennego zapotrzebowania kobiet i mężczyzn na tę witaminę. Zapotrzebowanie kobiet na witaminę B12 w ciąży i w okresie karmienia wzrasta o ponad 30%. Mięso wieprzowe i indyka zawiera średnio 0,7 mcg wit B12 w 100g, a mięso kurczaka 0,4 mcg. Zawartość tej witaminy w rybach różni się bardzo w zależności od gatunku ryby i waha się od 1 do 24 mcg/100g.
 
Różne gatunki mięsa dostarczają różnych ilości poszczególnych witamin i składników mineralnych.
  • Mięso wołowe jest najbogatsze w żelazo, cynk, witaminę B12.
  • Mięso wieprzowe zawiera więcej, niż inne gatunki mięsa, witaminy B1.
  • W mięsie kurczaka znajduje się najwięcej wit. PP.
  • Z kolei ryby zawierają sporo cynku i witaminy B12, a tłuste ryby morskie kwasów tłuszczowych omega-3.
Uwzględnianie w diecie różnych gatunków mięsa daje większą szansę na dostarczenie organizmowi wielu potrzebnych mu składników pokarmowych.

Wybierając mięso, należy pamiętać, że kaloryczność różnych rodzajów mięsa znacznie różni się od siebie. Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć kaloryczność diety i jest korzystne z punktu widzenia profilaktyki miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, ponieważ chude mięso nie zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. W obniżeniu kaloryczności diety pomaga również przygotowywanie dań mięsnych bez dodatku tłuszczu lub tylko z niewielkim jego dodatkiem. Oznacza to wybieranie gotowania, duszenia, pieczenia zamiast smażenia.
W zbilansowanej diecie mięso, w tym również mięso drobiowe, wystarczy jeść kilka razy w tygodniu, 2 razy w tygodniu poleca się zastąpienie mięsa tłustymi rybami morskimi i raz w tygodniu daniem z nasion roślin strączkowych.

 

Artykuły wybrane dla Ciebie

Mięso - wartości odżywcze - komentarze

konrad2012-05-16 21:27:26

bzdury mięso jest nie zdrowe mięso w wydaniu hodowlanym to same sterydy antybiotyki. Zwierzęta karmione modyfikowaną paszą. Fujjj jak można to jeść po za tym w kiełbasach, wędlinach jest tyle złego tłuszczu, że to żelazo, cynk itd ci nie pomoże jak dostaniesz miażdżycy nie polecam oczywiście ci którzy chcą wspierać przemysł farmaceutyczny i wydawać swoją całą emeryturę na leki bardzo proszę smacznego.

Lena2012-01-20 23:37:59

Bardzo dobry artykuł, bo są podane wartości odżywcze poszczególnych rodzajów mięsa. To ważne, gdy ktoś dba o zdrowie. :) Pozdrawiam.

nikt2010-12-20 22:25:12

Ja wielkiedzięki bo do pracy domowej si duzo artukuł przydal

patrycja2009-10-16 04:15:36

przydało mi sie to do zadania domowego ;-)haha

sylwia2009-05-05 17:28:30

mój 4 letni synek je mięso 2-3 razy w tygodniu , czy to starczy ? jest okropnym niejadkiem .

haha2009-01-18 03:13:44

soltys dobrze mowi,polac mu kielicha!

soltys2008-10-15 00:24:49

sebastianie, bardzo ciesze sie, ze wkrotce twoja ksiazka pojawi sie :)
ale tak, wiesz, na moj chlopski rozum, to gdybysmy nie byli stworzeni do jedzenia miesiwa to bysmy mieli zeby jak u krowy, a ja u siebie wyraznie podczas porannej toalety zauwazam dwa kly na gorze i na dole i kilka siekaczy ktore mi jeszcze ostaly sie - ale na to pewnie tez znajdzie sie teoria. Z niecierpliwoscia czekam na ksiazke Twą

sebastian2008-10-15 00:06:49

to wszystko to wielka bzdura niepotrzebujemy miesa, nie jestesmy stworzeni aby je sporzywac, nie dajcie sie omamic tym bzdura, mieso was zabija i zabija wszystko co dobre w waszym organizmie, juz wkrotce moja ksiazka na temat prawidlowego i zdrowego odzywiania pojawi sie.

kama2008-07-29 17:47:37

daga parówki można niby dopiero po 18-tym m-cu ale ja mojej córci zaczęłam dawać jak skończyła jakieś 10-11 m-cy; raz na jakiś czas na pewno jej nie zaszkodzi

daga2008-07-28 01:48:14

A od ktorego miesiaca mozna dam dziecku parówke?

Luki2008-06-03 14:29:13

Idealny artykuł do szkoły wielkie dzięki!!!!! xD

iloaga2008-05-09 15:25:40

naszaklezanka niue chce jjesc miesa!!
jest blada i slaba co mamy zrobic zeby zaczela jesc mieso??
prosimy o pomoc

ktos2008-03-14 17:47:42

dzieki :)

lol2008-03-14 17:47:00

:zzz

Stella2008-03-08 22:34:10

Czyli musze jeść zdecydowanie więcej ryb...i oczywiście mięsa wołowego- które żadko jadam...niezły artykuł :p :p 8)

Monnna2008-02-07 17:00:53

Ja mam chyba niedobor zelaza.... :cry :sigh

lol2008-01-20 21:55:14

:grin dzięki :grin

.2007-12-03 20:37:41

:grin