Tu jesteś: Strona główna Żywienie Dziecka Mięsa, Ryby Ryby - walory odżywcze i sztuka kupowania
ramka
fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami




Zgodnie z najnowszymi zaleceniami obowiązującymi od maja 2007 roku ryby w diecie dziecka mogą pojawić się już w 6 miesiącu życia u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i 7 miesiącu życia u dzieci karmionych piersią.

Zobacz:
Schemat sztucznego żywienia niemowląt
Model żywienia niemowląt karmionych piersią

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, o których najnowsze badania mówią, że działają jak leki. Podobnie jak aspiryna zmniejszają krzepliwość krwi, tak jak preparaty nasercowe zmniejszają ryzyko arytmii serca i podobnie jak statyny podwyższają poziom tzw. dobrego cholesterolu, a jednocześnie eliminują zły. Spożywanie ryb skuteczniej chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Jedzący ryby mają niższy poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także nie cierpią na niedobór żelaza i witaminy B12.
Tłuszcz rybi w porównaniu z masłem zawiera pięciokrotnie mniej cholesterolu. Lekarze twierdzą, że niedobór kwasów Omega-3 może być przyczyną tzw. nagłej śmierci sercowej. Nawet palacze papierosów jedzący dużo ryb są mniej narażeni na choroby układu krążenia niż inni palący. Kwasy tłuszczowe Omega-3 zmniejszają także ryzyko alergii, astmy, a nawet ujędrniają skórę, wygładzają zmarszczki, są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci (mleko matki jest bogate w kwasy Omega-3!). Wspomagają też leczenie schorzeń psychicznych, m.in. schizofrenii.

Najcenniejsze z ryb to: makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, śledź, sardynka, szprot. Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają układ krążenia w całym organizmie i wzmacniają pracę serca. Mięso ryb słodkowodnych i hodowlanych, np. sandaczy, szczupaków, karasi nie posiada już takich właściwości.

Ryby posiadają także nieobecne w innym mięsie witaminy A, D, E i wit. z grupy B. Mają też dużo wapnia i fosforu (sardynki), a ryby morskie dodatkowo dużo jodu, bardzo ważnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Ciekawostka
Jak twierdzi Joseph Hibbeln, psychiatra i biochemik z National Institutes of Health, osoby, które w dzieciństwie jadły dużo ryb, są mniej agresywne, o 64% rzadziej niż zwolennicy mięsa figurują w kartotekach policyjnych i o 35% rzadziej popełniają przestępstwa.
Podobnie jest z depresją. W Nowej Zelandii, gdzie przeciętny mieszkaniec zjada rocznie 18 kg ryb, na depresję cierpi 6% populacji. Japończyk rocznie spożywa ok. 65 kg ryb, a wskaźnik chorych na depresję w tym kraju nie przekracza 1%.

Sztuka kupowania świeżej ryby


Pamiętajmy, że ryby łatwo się psują. Cechy, którymi powinna się wyróżniać świeża surowa ryba:

  • klarowne oczy, wypukłe lub lekko spłaszczone,
  • czerwony kolor skrzeli (uwaga! trzeba ten kolor sprawdzać dokładnie, gdyż nieuczciwi sprzedawcy farbują skrzela na czerwono),
  • skóra o gładkiej, połyskliwej barwie, łuski nie mogą odpadać,
  • opalizujący śluz, bez przebarwień,
  • brak plam,
  • elastyczne, sprężyste mięśnie, po naciśnięciu powracają do poprzedniego stanu (brak dołka),
  • swoisty zapach, bez obcych nut,
  • gdy ryby są zmrożone, świeżość poznaje się po wypukłości oka - im bardziej oko wypukłe, tym ryba starsza,

I warto pamiętać o tym, aby ryby kupować zawsze przed końcem zakupów (a nie godzinami krążyć z nimi po mieście czy po sklepie) i nosić je w oddzielnej torbie, tak aby jej zapach nie przeszedł na inne produkty.
<< Początek < Poprzednia strona 1 2 Następna strona > Ostatnie >>
(Strona 1 z 2)



Warto przeczytać:
News image

Ambitne matki mają pewne siebie córki

Wychowanie dziecka

"Moja córka daleko zajdzie" - gdy matka tak właśnie myśli, pomaga córce wyrosnąć na pewną siebi...

Czytaj >>
News image

Jak chronić dziecko przed zakażeniem HIV od matki

Zdrowie i Badania w Ciąży

Prawie wszystkie zakażenia okołoporodowe HIV w Polsce są wynikiem nierozpoznania wirusa u matki...

Czytaj >>
News image

Grypa A/H1N1 - Rady dla karmiącej mamy

Karmienie piersią.

Zarówno w przypadku podawania dziecku sztucznego mleka z butelki, jak i podczas karmienia piers...

Czytaj >>
News image

Poznaj czynniki, które mogą opóźniać rozwój mowy dziecka.

Rozwój mowy

Rozwój mowy następuje niezwykle szybko, już w okolicy pierwszych urodzin dziecko ze zrozumieni...

Czytaj >>
News image

Zaniedbywane dzieci są bardziej agresywne

Wychowanie dziecka

Dzieci, które zaniedbywano we wczesnym dzieciństwie, tj. przed drugim rokiem życia, częściej za...

Czytaj >>
News image

Skala Brazeltona, zrozumieć noworodka

Noworodek

Skala Oceny Zachowania Noworodka (NBAS), zwana również skalą Brazeltona, opracowana w latach 70...

Czytaj >>
News image

Ciśnienie w ciąży

Zdrowie i Badania w Ciąży

Jesteś w ciąży, kup ciśnieniomierz i mierz regularnie ciśnienie. Dlaczego? Dzięki samokontr...

Czytaj >>
News image

Karmienie piersią chroni kobiety przed zaburzeniami metabolicznymi

Karmienie piersią.

Kolejne badania potwierdzają, że karmienie piersią poza oczywistymi zaletami dla dziecka ma też...

Czytaj >>

Komentarze (1)

... Napisane przez emilcia, październik 20, 2008
:grin :zzz super artykul

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy