Tu jesteś: Strona główna Żywienie Dziecka Mięsa, Ryby Ryby - walory odżywcze i sztuka kupowania
ramka
fotolia 47032932

PORADNIK PREZENTOWY!

Potrzebujesz inspiracji, wybierz coś z propozycji naszego e-sklepu.

- prezent dla niemowlaka od 0-6 miesięcy
- prezent dla niemowlaka od 6-12 miesięcy
- prezent dla roczniaka 1+
- prezent dla dwulatka 2+
- prezent dla trzylatka 3+
ramka

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco
z oseskowymi nowościami




Zgodnie z najnowszymi zaleceniami obowiązującymi od maja 2007 roku ryby w diecie dziecka mogą pojawić się już w 6 miesiącu życia u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i 7 miesiącu życia u dzieci karmionych piersią.

Zobacz:
Schemat sztucznego żywienia niemowląt
Model żywienia niemowląt karmionych piersią

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, o których najnowsze badania mówią, że działają jak leki. Podobnie jak aspiryna zmniejszają krzepliwość krwi, tak jak preparaty nasercowe zmniejszają ryzyko arytmii serca i podobnie jak statyny podwyższają poziom tzw. dobrego cholesterolu, a jednocześnie eliminują zły. Spożywanie ryb skuteczniej chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Jedzący ryby mają niższy poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także nie cierpią na niedobór żelaza i witaminy B12.
Tłuszcz rybi w porównaniu z masłem zawiera pięciokrotnie mniej cholesterolu. Lekarze twierdzą, że niedobór kwasów Omega-3 może być przyczyną tzw. nagłej śmierci sercowej. Nawet palacze papierosów jedzący dużo ryb są mniej narażeni na choroby układu krążenia niż inni palący. Kwasy tłuszczowe Omega-3 zmniejszają także ryzyko alergii, astmy, a nawet ujędrniają skórę, wygładzają zmarszczki, są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci (mleko matki jest bogate w kwasy Omega-3!). Wspomagają też leczenie schorzeń psychicznych, m.in. schizofrenii.

Najcenniejsze z ryb to: makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, śledź, sardynka, szprot. Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają układ krążenia w całym organizmie i wzmacniają pracę serca. Mięso ryb słodkowodnych i hodowlanych, np. sandaczy, szczupaków, karasi nie posiada już takich właściwości.

Ryby posiadają także nieobecne w innym mięsie witaminy A, D, E i wit. z grupy B. Mają też dużo wapnia i fosforu (sardynki), a ryby morskie dodatkowo dużo jodu, bardzo ważnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Ciekawostka
Jak twierdzi Joseph Hibbeln, psychiatra i biochemik z National Institutes of Health, osoby, które w dzieciństwie jadły dużo ryb, są mniej agresywne, o 64% rzadziej niż zwolennicy mięsa figurują w kartotekach policyjnych i o 35% rzadziej popełniają przestępstwa.
Podobnie jest z depresją. W Nowej Zelandii, gdzie przeciętny mieszkaniec zjada rocznie 18 kg ryb, na depresję cierpi 6% populacji. Japończyk rocznie spożywa ok. 65 kg ryb, a wskaźnik chorych na depresję w tym kraju nie przekracza 1%.

Sztuka kupowania świeżej ryby


Pamiętajmy, że ryby łatwo się psują. Cechy, którymi powinna się wyróżniać świeża surowa ryba:

  • klarowne oczy, wypukłe lub lekko spłaszczone,
  • czerwony kolor skrzeli (uwaga! trzeba ten kolor sprawdzać dokładnie, gdyż nieuczciwi sprzedawcy farbują skrzela na czerwono),
  • skóra o gładkiej, połyskliwej barwie, łuski nie mogą odpadać,
  • opalizujący śluz, bez przebarwień,
  • brak plam,
  • elastyczne, sprężyste mięśnie, po naciśnięciu powracają do poprzedniego stanu (brak dołka),
  • swoisty zapach, bez obcych nut,
  • gdy ryby są zmrożone, świeżość poznaje się po wypukłości oka - im bardziej oko wypukłe, tym ryba starsza,

I warto pamiętać o tym, aby ryby kupować zawsze przed końcem zakupów (a nie godzinami krążyć z nimi po mieście czy po sklepie) i nosić je w oddzielnej torbie, tak aby jej zapach nie przeszedł na inne produkty.
<< Początek < Poprzednia strona 1 2 Następna strona > Ostatnie >>
(Strona 1 z 2)



Warto przeczytać:
News image

Waga noworodka a choroby nerek w dorosłym życiu

Noworodek

Chłopcy, którzy rodzą się z niedowagą lub bardzo dużą masą ciała, są narażeni na przewlekłe cho...

Czytaj >>
News image

Najczęstsze przyczyny nocnego moczenia u dzieci i sposoby jego leczenia

Dziecięce choroby

Każdemu dziecku może zdarzyć się i zdarza się zmoczenie łóżka w nocy. Chociaż moczenie nocne ni...

Czytaj >>
News image

Idealna zabawka

Felietony

Masz kłopot z wyborem zabawki, dla swojego maluszka. Nie martw się, pewien brytyjski psycholog ...

Czytaj >>
News image

Produkty spożywcze w diecie dziecka, które ukończyło 6 miesiąc życia.

Co, kiedy w diecie dziecka

Rozszerzanie diety niemowlęcia po 6 miesiącu. Tabela przedstawia zbiorcze zestawienie produktów...

Czytaj >>
News image

Mamo boje się – dziecięce lęki

Rozwój dziecka

Małe dzieci boja się wielu rzeczy. Nam dorosłym często te lęki wydają się irracjonalne i niezro...

Czytaj >>
News image

Pielęgnacja włosów noworodka i niemowlęcia

Pielęgnacja dziecka

Niektóre dzieci rodzą się z bujną czupryną, inne z delikatnym meszkiem, a niektóre maluszki prz...

Czytaj >>
News image

Herbata w diecie małego dziecka.

Rozszerzanie Diety Dziecka

Herbata podobnie jak kawa jest napojem o działaniu pobudzającym, ze względu na zawartą w niej t...

Czytaj >>
News image

Posłuchaj mnie mamo, czyli o płaczu niemowlęcia...

Pielęgnacja dziecka

Wzrusza, napawa strachem bądź powoduje tysiące domysłów - płacz niemowlęcia. To pierwszy sygnał...

Czytaj >>

Komentarze (1)

... Napisane przez emilcia, październik 20, 2008
:grin :zzz super artykul

Napisz Komentarz
mniejsze | większe

security code
Ponizej Wpisz Kod bezpieczenstwa


busy