Drób po 6 miesiącu

Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków. W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną charakteryzuje się większą wartością odżywczą i dietetyczną.

Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków. W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną charakteryzuje się większą wartością odżywczą i dietetyczną.

Główne zalety drobiu:
  • duża zawartość cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, zwiększających zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniających układ odpornościowy,
  • wyższa zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka,
  • niższy udział kolagenu (białka niepełnowartościowego),
  • mniej tłuszczu i dzięki temu niższa wartość energetyczna (wieprzowina ma niemal pięć razy więcej tłuszczu, a wołowina dwa razy więcej, niż części jadalne kurcząt),
  • tłuszcz zlokalizowany głównie pod skórą, a nie wewnątrz mięsa, co ułatwia jego oddzielenie,
  • więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • niższa temperatura topnienia tłuszczu,
Mięso drobiowe to surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Drób jest znakomity w zasadzie w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; na słodko i pikantny.

Przeczytaj więcej na temat: