Jaja przepiórcze

Są pod wieloma względami lepsze od jaj kurzych. Są zdrowsze bo mają więcej ważnych składników odżywczych i mają też zdecydowanie lepszy smak.

Jajka przepiórcze lepsze niż kurze?

Są pod wieloma względami lepsze od jaj kurzych. Sa zdrowsze bo mają więcej ważnych składników odżywczych za to mniej wad, których nie brakuje kurzym jajom. Mają też zdecydowanie lepszy smak.

Skład chemiczny jaj przepiórczych jest znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie większą zawartość żółtka.

Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko z jaj kurzych oraz co najważniejsze - nie zawierają szkodliwego cholesterolu.

Zawierają mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu.

Jaja przepiórcze odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu.

W porównaniu z jajem kurzym są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych.

  • Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby.
  • Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.
  • Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.
  • Znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.
  • Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
Składnik
 
Jajo przepiórcze
 
Jajo kurze
 
Wapno (mg)
 
59
 
56-58,5
 
Fosfor (mg)
 
232
 
180-237,9
 
Żelazo (mg)
 
3,8
 
2,1-2,25
 
Magnez
 
11,62
 
12
 
Sód
 
132
 
132
 
Potas
 
135
 
135
 
Miedź
 
0,11
 
0,03
 
Cynk
 
1,46
 
1,36
 
Witamina A (IU)
 
300
 
221-520
 
Tiamina (mg)
 
0,12
 
0,09
 
Ryboflamina (mg)
 
0,85
 
0,32
 
Niacyna (mg)
 
0,10
 
0,06-0,09
 
Energia (kcal)
 
158
 
183