Kefir po 11 miesiącu

Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu, gdzie od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów, jakimi raczyli się miejscowi matuzalemowie.

Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu, gdzie od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów, jakimi raczyli się miejscowi matuzalemowie. Pierwowzór obecnego kefiru był silnie kwaśny, z wyraźnym posmakiem drożdżowym, silnie nasycony dwutlenkiem węgla, co nadawało mu musujący, orzeźwiający charakter. Zawierał też niewielką ilość alkoholu. Kefir był produkowany w tradycyjny sposób w skórzanych workach lub dębowych beczkach. Jest to jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych, który powstaje w wyniku fermentacji kwasowo-alkoholowej po dodaniu zakwasu uzyskanego z tzw. grzybków kefirowych.

Proces fermentacji mleka prowadzony jest przez mikroorganizmy występujące w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki kefirowe) o wymiarach od 0.3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora.

Z uwagi na swoje właściwości kefir jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych.

Niektórzy twierdzą, że kefir jest „napojem bogów", gdyż jego cennych właściwości odżywczych nie sposób przecenić.
reguluje procesy przemiany materii,

  • usprawnienia procesy przyswajania białka i wapnia,
  • wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego
  • wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • zabija chorobotwórcze bakterie w przewodzie pokarmowym wzmagając tym rozwój bakterii potrzebnych do trawienia.
  • zawiera kwas foliowy
  • grzybki kefirowe własnymi enzymami rozkładają trudnostrawny dla ludzi cierpiących na nietolerancję laktozy cukier mleczny na lekkostrawne cukry proste.
  • podawanie kefiru zwiększa apetyt

Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą wybranych przetworów mlecznych w 100 g produktu w porównaniu z wartością odżywczą mleka (na podstawie "Wartości odżywczej wybranych produktów spożywczych i typowych potraw" IŻŻ)

SKŁADNIKI
 
JOGURT
 
KEFIR
 
MAŚLANKA
 
MLEKO
 
wart. energet. [kcal]
 
60
 
51
 
37
 
51
 
białko [g]
 
4,3
 
3,4
 
3,4
 
3,4
 
tłuszcz [g]
 
2,0
 
2,0
 
0,5
 
2,0
 
cholesterol [mg]
 
8
 
8
 
3
 
8
 
węglowodany [g]
 
6,2
 
4,7
 
4,7
 
4,9
 
wapń [mg]
 
170
 
103
 
110
 
120