Mleko acidofilne po 11 miesiącu

Mleko acidofilne to orzeźwiający napój fermentowany otrzymywany w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami bakterii. 

Mleko acidofilne to orzeźwiający napój fermentowany otrzymywany w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami bakterii. Bakterie te skutecznie hamują rozwój mikroflory chorobotwórczej w przewodzie pokarmowym.

Jest bardzo smaczne i znacznie łatwiej przyswajalne mleko niż mleko krowie. Częste podawanie tego mleka maluchom wpływa na zwiększenie apetytu.

Mleko acidofilne charakteryzuje się szczególnymi walorami odżywczymi i dietetycznymi:

  • jest lekkostrawne,
  • zawiera łatwo przyswajalny przez organizm wapń,
  • stanowi bogate źródło białka, tłuszczu, węglowodanów, związków mineralnych i witamin,
  • spożywane regularnie przyczynia się do wytwarzania prawidłowej mikroflory jelitowej,
  • pomaga w leczeniu zaburzeń trawiennych i w zwalczaniu chorobotwórczych bakterii jelitowych,
  • podnosi odporność organizmu,
  • przeciwdziała ujemnym skutkom stresu,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • regeneruje organizm po przewlekłym leczeniu antybiotykami,
  • łagodzi skutki wirusowego zapalenia wątroby.