Banan po 8 miesiącu

Pochodzi z tropikalnych krajów Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. W wielu krajach, w których rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia.

Pochodzi z tropikalnych krajów Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. Należy do najstarszych roślin uprawnych. W wielu krajach, w których rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia.

Banan smaczny i zdrowy
Banany mają działanie regenerujące i wzmacniające na błonę śluzową żołądka.
Posiadają serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.
Regulują poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyzmie.

Banany są cenione za ich wartości odżywcze i smakowe. Zawierają do 20% cukrów (połowa to sacharoza, resztę stanowi - glukoza i fruktoza). W 100 g bananów znajduje się 1,1 g białka, 0,3 grama tłuszczu, 3,4 grama błonnika, 350 mg potasu, 42 mg magnezu (najwięcej wśród owoców), 0,51 mg witaminy B6 (najwięcej wśród owoców), 10 mg witaminy C. Ponad to są źródłem witaminy PP oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i mangan.

Banany spożywane są na surowo, z sałatkami owocowymi, suszone, wędzone, smażone w cieście naleśnikowym lub w głębokim oleju, jako składnik koktajli mlecznych.


Zielone banany, ze względu na zwiększoną zawartość skrobi, są ciężkostrawne, jednak w miarę dojrzewania skrobia zamienia się w glukozę a skórka żółknie. Ponieważ banany spryskiwane są toksycznym środkiem grzybobójczym - tiobenzadolem, trzeba pamiętać, by dokładnie umyć owoc przed spożyciem.

Banany cenione są na całym świecie, zarówno za swoje walory smakowe, jak i możliwość różnorakiego wykorzystania. Przykładowo, w Afryce Zachodniej rozciera się je na masę i wypieka z niej rodzaj chleba zwanego „foutou", który podaje się z pikantnymi sosami mięsnymi i rybnymi. W Ameryce Południowej , Afryce i Azji banany przyprawia się na ostro i smaży na oleju, w Indiach podaje się natomiast faszerowane owoce zapiekane w piecu. Zaś w południowo - wschodniej Azji  spożywa się gotowane pąki męskich kwiatów banana. Istnieje również piwo bananowe, produkowane w Kenii, które wytwarza się ze sfermentowanego wywaru bananowego.

 

Przeczytaj więcej na temat:

Banan po 8 miesiącu - komentarze

Marta2014-02-08 19:35:24

Banan jest zdrowym i bardzo pożywnym zwłaszcza dla naszych pociech owocem i co ważne - nieuczulającym. Jeśli miałam wybór czy podać synkowi owoce w słoiczku czy też banana to zawsze wybierałam banana. Jak dużo mają wartości odżywczych można zobaczyć tutaj – http://www.odzywianie.info.pl/...

Aga2011-07-09 17:21:44

moj synek ma 4 mc i daje mu banana on go sobie ssie i jest przeszczesliwy

kacperos2010-09-21 18:44:20

mój synek po 4 miesiącu zjadł 2łyżeczki banana i w jego kupce pojawiły się brązowe cieniutkie niteczki i nie mam pojęcia co to może oznaczać

ola2010-06-17 01:33:01

po 8 miesiacu?to dlaczego np w deserku po 4 miesiacu Bobovity jest jablko z bananem.

Aga2010-01-22 00:24:45

Moja coreczka zjada banana od 5 miesiaca, uwielbia ten owoc i nic jej niebylo . Zadnych oznak alergii czy braku tolerancji

asia z usa2010-01-21 12:36:54

w usa lekarze zalecaja od 5 miesiaca i tak byllo z moja coreczka je wszystko po trochu od kiedy skonczyla 4 miesiace oczywiscie z glowa i umiarem i nie ma alergi ,a starszy syn jak mial 3 dni pil wode z miodem i tez nic mu niebylo nietrzeba sie bac bo kto wie najlepiej co potrzebuje dziecko MAMA

Gabi2010-01-21 05:17:52

Ja mojej córuni podaje banana od 7-go miesiąca i nie ma żadnych reakcji alergicznych a mała wprost szaleje na jego widok,bardzo jej smakuje ten rarytas . Bardzo często robię małej deser mannowy jest pyszny gorąco polecam:)

Gosiek2009-02-16 16:20:22

ja jadłam przez jakiś czas codziennie po 1 bananie i mi się przytyło... może zależy jeszcze od organizmu

ciamber!2009-01-20 16:18:26

U mnie banan jest po 4 msc ! Podawalam , ale tylko te ze sloika! Bardzo dobre- zadnych uczulenani innych problemow! Dobry , syty posilek!

Kasia2009-01-06 03:51:29

Ja banana daje synkowi od 5miesiąca i żadnego uczulenia nie miał tylko zawsze go chwilke sparze tzn.skórke i już banan nie zmienia smaku ani konsystencji tylko skórka czarnieje.

moniczka2008-12-14 00:04:37

ja zaczelam podawac banana mojej corci od 8 miesiaca i zadnych sladow uczulenia nie ma poprostu trzeba wprowadzac stopniowo po kawalku. podaje jej jablko ,banani jakis inny owoc np gruszke i miksuje to wszystko zajada ze smakiem taki mus :grin

kirka2008-12-13 04:08:42

ja mieszkam w hiszpani i tutaj tesz moj synek wedlug zalecen pediatryjadl i banany i pomarancze od6mc i jest zdrowy i niema zadnej alergi :grin

Ania2008-12-12 04:12:10

Witajcie. Ja podawałam swojemu 8 miesięcznemu synkowi banany, które uwielbiał, ale przestałam bo w nocy strasznie bolał go brzuszek, budził się wiele razy i płakał.

andzia2008-10-06 19:22:16

u mnie banan uczulił moja córeczke i nie podaje jej a ma 9 mc a szkoda:(

KMW2008-07-06 18:21:23

na kazdego banan dziala inaczej,ja mojemu synkowi dalam banana jak mial 6 miesiecy i byl wielki placz bo brzuszek go okropnie bolal dzis ma 10 miesiecy i do dzis dnia jak podaje mu banana to gotuje go w wodzie przez chwile a potem gniote i nie ma problemu.

Ewa2008-07-06 16:21:47

Jestem z Portugalii i zgodnie z zaleceniem pediatry podawalam dziecku banana od 4 miesiaca, zadnych reakcji uczuleniowych, czy innych problemow nie wywolaly. Co do udzialu banana przy odchudzaniu, to unika sie akurat bananow.

jusi2008-05-08 18:24:23

nie zapominajcie że banany często uczulają!

Arti2007-11-16 21:37:08

w diecie odchudzajacej jadlem codziennie po 3 duze banany,i mimo to schudlem 52 kg,wiec uwazam ze banany nie tylko sa bardzo zdrowe a tez wspomagaja odchudznie.

Artykuły wybrane dla Ciebie