Borówka po 9 miesiącu

Borówka Amerykańska w Polsce centralnej nazywana jest po prostu jagodą lub czarną jagodą, zaś na południu Polski - borówką, co może prowadzić do nieporozumień.

Roślina ta w Polsce centralnej nazywana jest po prostu jagodą lub czarną jagodą, zaś na południu Polski - borówką, co może prowadzić do nieporozumień. Botaniczna nazwa oficjalna: borówka czernica. Jest to roślina półkuli północnej; jej zasięg obejmuje prawie całą Europę, północną Azję (i część środkowej), a także zachodnią część Ameryki Północnej (od Kolorado do Alaski).

Bardzo zdrowa bomba witaminowa

Owoce borówki wyróżniają się wysoka wartością dietetyczną i dużymi zasobami cennych składników odżywczych. Borówki bogate są w makroelementy - potas, wapń, fosfor i magnez.
Zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz witaminy A. 250 g świeżych owoców to pełna dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka.
Borówka ma działanie przeciwcukrzycowe, ściągające -łagodzące obrzęki, odkażające i moczopędne.
Poprawia trawienie i pracę jelit.

Owoce borówki działają porażająco na pasożyty jelitowe a także hamują rozwój szeregu drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak np., bakterie czerwonki (krwawej biegunki) i duru brzusznego, a przy tym obniżają przepuszczalność błony śluzowej jelit, dlatego są wyjątkowo skuteczne w chorobach przewodu pokarmowego.
Badania naukowe prowadzone od 1996 roku w USA wykazały obecność znacznych ilości przeciwutleniaczy oraz wielu substancji biologicznie czynnych, związków antyoksydacyjnych i enzymów obniżających poziom cholesterolu. Przeciwutleniacze zmniejszają niebezpieczeństwo arteriosklerozy, chorób serca, zmniejszają we krwi poziom tzw. "złego" cholesterolu LDL, a zwiększają zawartość "dobrego" HDL. Wspomniane właściwości owoców chronią przed wieloma chorobami, w tym również przed chorobami nowotworowymi.

Równie godne podkreślenia są inne właściwości borówki, związane z zawartością tzw. antocyjanozydów, które zwiększają elastyczność drobnych naczyń krwionośnych (włosowatych), ułatwiając w ten sposób przepływ krwi i poprawiając dopływ substancji odżywczych i tlenu do tkanek i narządów. Szczególnie uderzający jest wpływ tych substancji na narząd wzroku. Spożywanie owoców borówki i picie soku borówkowego poleca się szczególnie kierowcom samochodów oraz osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.

Jest bardzo smaczna i można z niej robić wiele przetworów, jak soki, dżemy, wina i nalewki, a także ciastka i pierogi; warto podkreślić, że przetwory te na ogół zachowują właściwości lecznicze.

 

Przeczytaj więcej na temat:

Borówka po 9 miesiącu - komentarze

ciamber2009-01-20 16:15:21

Hipp ma pyszny sloiczek jagoda w jablkach i to po 4 msc. moja malutka ma skonczone 6 i wsuwa az milo popatrzec! To jest naprawde pyszne! Teraz wymyslilam sobie , ze po prostu ugotuje kaszke kukurydziana na wodzie i dodam troche takich owocow! Rewelacaj ! Syte i pozywne!

Kasia2008-10-21 03:39:01

Autor tego artykułu wszystko pomieszał. Borówka Amerykańska, czarna jagoda i borówka to trzy różne rośliny. Borówka Amerykańska to ta sprzedawana np. w supermarketach - duże niebiesko-granatowe jagody, borówka to czerwone drobne jagódki a czarną jagodę to chyba każdy zna, owoce dużo mniejsze od borówki amerykańskiej i dużo ciemniejsze, prawie czarne.

agnieszka2008-10-13 01:07:23

mój prawie 3 letni wnuczuś od urodzenia mia kłopoty z wypróżnianiem.
Dziś robi kupki co 3 dni.Cierpi przy tym bardzo.
Wagę ma dobrą,soków pije niewiele, wody również.
Owoców i warzyw też nie chce jeść.
Co mam robić?

zena2007-08-01 18:59:56

a moze by tak przy owocach i innych opisywanych pokarmach dodac odnosniki do przepisow w ktorych opisywany produkt zostal uzyty? to by byla bardzo fajna funkcjonalnosc!

iwonka2007-07-20 05:03:37

moja mała 1,3 uwielbia borówki. nie wiedziałam ze są aż tak zdrowe.

Artykuły wybrane dla Ciebie