Jabłko po 6 miesiącu

Ojczyzną dzikich jabłoni są Chiny, stamtąd jabłka przywędrowały do Europy i znalazły idealne warunki do rozwoju, ponieważ  uwielbiają umiarkowany klimat. Są jedną z najstarszych roślin użytkowych i uprawnych.

Ojczyzną dzikich jabłoni są Chiny, stamtąd jabłka przywędrowały do Europy i znalazły idealne warunki do rozwoju, ponieważ  uwielbiają umiarkowany klimat. Są jedną z najstarszych roślin użytkowych i uprawnych.

Istnieje ponad 10 tys. odmian różniących się smakiem, aromatem, słodyczą, konsystencją, kształtem, barwą i rodzajem miąższu.

Dlaczego warto jeść jabłka ?

Jabłka są owocami niskokalorycznymi -100 g to tylko 30-50 kalorii. Najcenniejsze w jabłku jest to, że zawiera ponad dwadzieścia różnego rodzaju składników mineralnych i witamin takich, jak:
 
  • witamina C - która wspiera system odpornościowy,
  • witamina A,
  • magnez skutecznie wzmacniający układ nerwowy,
  • potas  obniżający ciśnienie,
  • wapń i krzem, które korzystnie wpływają na włosy i paznokcie.
  • błonnik w postaci pektyn, które działają jak miotła i wymiatają toksyny z naszego układu pokarmowego, regulują florę bakteryjną, neutralizują substancje toksyczne, pomagają obniżyć poziom „złego" cholesterolu i odgrywają istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy
  • garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach.

Jabłko także uważane jest za wielkiego przyjaciela serca, ponieważ działa wzmacniająco na jego mięsień.

Jedzenie jabłek zapobiega także wielu chorobom: nadciśnieniu tętniczemu, nowotworom jelita grubego, miażdżycy i sklerozie.

Rajski owoc także „myje zęby" i jeżeli nie mamy możliwości umycia zębów w danej chwili, zjedzmy wtedy jabłko, a pektyny na pewno nie dopuszczą do rozwoju bakterii w jamie ustnej.         

Spożywa się je na surowo, suszone oraz w postaci soku, dżemów i kompotów. Dodaje się je do ciast, puddingów, naleśników, omletów, tart, sałatek, lodów i galaretek, smaży w cieście, piecze i gotuje. Pieczone jabłka mogą wchodzić w skład lekkostrawnych diet i wykorzystywane są przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Znajdują zastosowanie w żywieniu osób chorych na reumatyzm, artretyzm i cukrzycę.

Twarde, soczyste, słodkie - nazywane deserowymi (lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared, mekintosz) jada się głównie na surowo. Rozgotowują się powoli, dlatego można dodawać je do takich potraw, w których powinny pozostać w postaci twardych kawałków, np. do gotowanej kapusty.

Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się jabłka kwaśne (antonówka, reneta,  james grieve), gdyż szybko się rozgotowują. Można też dodawać je do potraw, które wymagają zakwaszenia. Zastąpią ocet np. w barszczu czy kapuśniaku, podniosą smak jarzyny z buraków.

Największe zastosowanie mają jabłka o pośrednich właściwościach, tzw. stołowe (beforest, landsberska, linda, red wealthy, bankroft, boiken, cortland, jonathan). Jadamy je na surowo, dodajemy do potraw i przetwarzamy 

Na kompoty najlepsze są owoce kwaśne, aromatyczne, o białym lub kremowym miąższu i małej zawartości garbników. Takie są odmiany beforets, wealthy i spartan.

Do suszenia - mięsiste, np. idared albo jonatan.

Jabłka bywają nieodpowiednio przechowywane, dlatego wiosną parcieją i gniją. Nie róbmy przetworów z zepsutych jabłek. Brązowe plamy to trucizna - rakotwórczy alkaloid zwany patuliną. Przenika cały miąższ, więc nie wystarczy wykrojenie zgniłego kawałka.

Przeczytaj więcej na temat:

Jabłko po 6 miesiącu - komentarze

Kasia2012-06-28 00:36:08

Uważajmy na jabłuszko, ja sama będąc dorosłą osobą mam problemy żołądkowe po zjedzeniu jabłka, głównie surowego, ale też i gotowanego, mój synek również miał wzdęcia i boleści brzuszka po gotowanym i surowym startym jabłuszku, teraz jest już lepiej, ale na początku warto uważać, mimo iż jabłko uważane jest za niemal najbezpieczniejsze jako pierwszy pokarm po mleku mamy czy mleku modyfikowanym.

Cziaszko kalmel czekolada2008-10-24 14:07:10

:upset :roll :) :grin :eek :upset ;) 8) :zzz :p :p :sigh :x :( :? :roll :) :)()(:(;*

Patryk2008-10-24 14:06:12

czesz co tam u ciebie

kszysiek2008-10-24 14:05:24

elo elo elo elo 5 2 0 :( :cry :eek :roll :? :cry :upset :? :eek :eek :sigh :p 8) :zzz 8) :upset :cry :?

lol2008-03-04 20:57:23

:cry :upset jaki zal

Artykuły wybrane dla Ciebie