Mango po 8 miesiącu

Rośnie głównie w Indiach, gdzie tradycja uprawy sięga 4 tys. lat. Mango jest wiecznie zielonym drzewem, które żyje aż 300 lat i dorasta do 40 m. wysokości. 

Rośnie głównie w Indiach, gdzie tradycja uprawy sięga 4 tys. lat. Mango jest wiecznie zielonym drzewem, które żyje aż 300 lat i dorasta do 40 m. wysokości. Kwitnie najczęściej raz w roku, wtedy drzewo obsypuje niezliczona ilość małych, niepozornych kwiatów zebranych w imponująco duże kwiatostany.

Owocem mango jest wydłużony i nieco spłaszczony pestkowiec, który najczęściej osiąga długość 15 - 20 cm. Wielkość owocu jest dość różna - istnieją odmiany o owocach ważących 100 g oraz takie, których waga sięga 2. kg.
55% masy owocu stanowi jadany miąższ. Skórka, która zmienia barwę w miarę dojrzewania owocu od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda. Dlatego najlepiej obrać owoc przed zjedzeniem. Natomiast miąższ ma barwę pomarańczowożółtą, jest bardzo aromatyczny i soczysty.
 
Owoc mango ma dużą wartość odżywczą - zawiera m.in. błonnik, białko, potas, magnez, sód, witamy: C, A, B1, B2 i PP.  Wartość energetyczna 100 g to tylko, 60 kcal.

Mango w połączeniu z mlekiem lub z alkoholem może wywołać kłopoty żołądkowe. Jeść z umiarem powinny go również osoby podatne na alergie, gdyż mango może wywołać uczulenie objawiające się puchnięciem warg i wysypką.

Owoce mango zbiera się na kilka dni przed ich dojrzeniem - by nie zdążyły opaść z drzewa. Najlepsze są takie, które dopiero zaczynają mięknąć, a zielona skórka nabiera pomarańczowoczerwonej barwy. Owoce  takie dojrzewają w ciągu kilku dni w temperaturze pokojowej. Te, które mają być przechowywane dłużej zbiera się jeszcze wcześniej. Trzeba pamiętać, że maksymalny okres przechowywania nie przekracza 10 tygodni. Wynika to z dużej wrażliwości owoców na temperatury - mango jest wrażliwe zarówno na chłód, jak i na ciepło. Powyżej 10 st. C  na ich powierzchni pojawiają się brązowe plamy, miąższ nie mięknie, a owoce zaczynają gnić.

Ze względu na wyborny smak, owoce mango mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jada się go na surowo, dodaje do sałatek, sosów, deserów, przystawek, owoców morza i dań mięsnych.