Dodatki do żywności, których należy unikać w diecie dziecka

Dieta maluszka powinna podlegać specjalnym rygorom, jeśli chodzi o bezpieczeństwo substancji używanych w produkcji spożywczej.

dodatki do żywności nie dla dzieci

Dieta maluszka powinna podlegać specjalnym rygorom, jeśli chodzi o bezpieczeństwo substancji używanych w produkcji spożywczej. Niestety, nie wszystko co dozwolone jest nieszkodliwe, a mały organizm łatwo absorbuje wszystkie toksyny. Na etapie rozwoju niektóre związki chemiczne mogą poważnie zakłócić procesy wzrostu szkodząc dziecku w długim okresie.

Oto czego rodzice powinni wystrzegać się w szczególności:

Syrop glukozowo-fruktozowy

Jako substancja słodsza i tańsza niż cukier, jest powszechnie stosowany do słodzenia produktów spożywczych. Jego olbrzymia wartość kaloryczna sprzyja powstawaniu nadwagi u najmłodszych, a konsumowany w dużych ilościach w długim okresie powoduje cukrzycę, choroby serca i uszkodzenia wątroby. W przeciwieństwie do prawdziwego cukru syrop nie musi być trawiony, bo został poddany działaniu enzymów przy produkcji i od razu przedostaje się do krwi i wątroby. Złożony system produkcji wiąże się również z przedostawaniem się do syropu toksycznych substancji chemicznych (m.in. zawierających rtęć).

Glutaminian sodu

Aminokwas używany do wzmacniania smaku zup, sałatek i wielu gotowych dań jest w rzeczy samej toksyną, która nadmiernie stymuluje komórki prowadząc do ich uszkodzenia lub zniszczenia.  Regularna konsumpcja glutaminianu sodu powoduje depresję, dezorientację, nadmierne zmęczenie, bóle głowy a nawet uszkodzenia wzroku. Glutaminian ma także silnie uzależniający wpływ na mózg i łączony jest z obsesyjnym jedzeniem oraz nerwowym pobudzeniem.

Sztuczne słodziki

Aspartam, sacharyna, acesfulsam-K, sucralose – to wszystko nazwy substancji słodzących stosowanych szczególnie często w produktach typu “light”, aby zastąpić cukier. Niestety, choć mniej kaloryczne, podejrzewane są o powodowanie raka, uszkodzenia nerek i wątroby, cukrzycę oraz zaburzenia przewodu pokarmowego. Udowodniono również, że ich spożywanie wzmaga apetyt na słodkie i przyczynia się do nadwagi.

Barwniki

Sztuczne substancje koloryzujące dodawane są bardzo chętnie do produktów skierowanych do dzieci (soki, desery, itd.). Niestety, badania dowodzą, że w połączeniu z konserwantami powodują poważne problem zdrowotne takie jak astma czy hiperaktywność, a nawet pewne typy raka. Najbardziej szkodliwy jest barwnik czerwony, niebieski oraz żółty.

Azotan sodu

„Sodium nitrate” to popularny konserwant i wzmacniacz smaku oraz koloru stosowany w produkcji wędlin i przetwarzanych mięs. Jest wysoko kancerogenny i poważnie niszczy wątroby i trzustkę. Badania dowodzą, że dzieci jedzące wędliny częściej niż raz w tygodniu mają znacznie większe szanse zachorowania na białaczkę. Powinniśmy wystrzegać się go za wszelką cenę!

Autor
Agata Pavlinec
fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Sukienki na lato

Dodatki do żywności, których należy unikać w diecie dziecka - komentarze