Cukinia po 6 miesiącu

Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy.

Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy zerwany niezupełnie dojrzały.

Samo zdrowie.

Cukinia zawiera mnóstwo witaminy A oraz witaminy B1, B2, PP,C i soli mineralnych min.: wapń, fosfor, żelazo, magnez. Jest niskokaloryczna 100 g to tylko 15 kcal. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. A to jeszcze nie wszystkie zalety tego warzywa - warto wiedzieć, że w jego owocach nie odkładają się metale ciężkie.

Cukinia najsmaczniejsza jest młoda, długości 15-25 cm, z cienką, delikatną skórką i miąższem z ledwo widocznymi niewykształconymi jeszcze gniazdami nasiennymi. Takie warzywo można dodawać do potraw ze skórką. Wyrośnięte, starsze lepiej obrać. Cukinie można gotować, smażyć i dusić.

Cukinię bardzo łatwo pomylić z kabaczkiem. Warzywa te są do siebie bardzo podobne, a sprzedawcy często trzymają je w jednej skrzynce. Kabaczek jest większy, bardziej pękaty i jasno zielony. Cukinia natomiast najczęściej jest ciemnozielona z białymi cętkami, chociaż są też inne odmiany.

Niezależnie od wielkości, kupowany owoc cukini musi być twardy, skórka napięta, a kolor intensywny: zielony, jasnozielony, żółty, srebrzysty, pomarańczowy, pasiasty - w zależności od odmiany. Cukinia żółta jest bardziej chrupka od odmian zielonych. Świeże warzywo możemy bez problemu kupić o każdej porze roku. Na rynku można też spotkać cukinię kiszoną oraz marynowaną.

Owoce cukini należy przygotowywać najpóźniej trzy dni po kupieniu i przechowywać w lodówce. Po tym czasie cukinia traci swoje walory smakowe.
 

Przeczytaj więcej na temat:

Cukinia po 6 miesiącu - komentarze

Kasia2012-06-28 00:44:45

Cukinia to 3 warzywo, które wprowadziłam synkowi po marchewce (nie tolerował zbyt dobrze, mimo że z własnego ogródka i nie nawożona) i ziemniaczku (również własny, dobrze przyjął). Gotowałam właśnie głównie z ziemniaczkiem, daje taki fajny smaczek, Kubuś bardzo ją lubi.Ma dużo witamin, nie kumuluje też metali ciężkich, warto podawać maluchom,szkoda, że tak mało popularna.

A dla nas lubię przyprawić solą czosnkową, obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć na teflonie z małą ilością oleju - pychota.

Kasia2010-08-09 18:44:17

Ja uwielbiam cukinie! nie dosc ze jest bardzo smaczna to bogata w witaminki;-) polecam zrobienie z niej "lecza". Szybkie i smaczne danie!
Ja najpierw smażę cebulke z kielbaska, dodaje pokrojona marchew z selerkiem i skrojona cukinie. oczywiscie dodaje przypraw. podlewam troszke woda aby to wszystko sie "parkolilo". Na koncu dodaje pokrojonego pomidorka (lub dwa) i dwie lyzki koncentratu pomidorowego. Kilka chwil sie dusi i WŁALA!!!;-) wychodzi pyszne i szybkie jedzonko ktore mozna zjesc z chclebkiem lub ziemniakami

Miroslawa2009-09-01 22:05:23

Od wczoraj ztwierdziłam że cukinia to smaczne warzywo.Jadłam cukinie smarzoną na patelni polecam jest przepyszna ''Niebo w buzi"

Artykuły wybrane dla Ciebie