Dynia po 6 miesiącu

Historia dyni sięga czasów starożytnych - słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117-56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie.

Dynie to owoce jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, uprawianej już od ponad 5 tysięcy lat przed naszą erą na terenie południowej części Ameryki Północnej. Warzywo trafiło do Europy za pośrednictwem hiszpańskich żeglarzy, potem rozprzestrzeniło się na inne kontynenty.

Historia dyni sięga czasów starożytnych - słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117-56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie.

Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom, a dawna medycyna arabska zalecała pić sok z dyni w przypadku bezsenności. Mimo tak szerokiego zastosowania owoców dyni, na polach nowożytnej Europy pojawiły się dopiero w XVI wieku.

Wartości odżywcze

Dynia bogata jest w  białko, witaminy: A, B1, B2, B6,PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu. Owoc, pomimo, iż sam brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Przeciętnie 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii. Dynia działa odkwaszająco na organizm.

Dynia ma cenne właściwości dietetyczne i jest szczególnie polecana chorym z miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym oraz ludziom z obrzękami na tle niedomogi serca i w niewydolności nerek oraz w chorobach wątroby, w cukrzycy i otyłości.