Fasola po 10 miesiącu

Wijące pnącze pochodzące z Ameryki Południowej. Obecnie warzywo to jest uprawiane na całym świecie, w Polsce - od początku XVI wieku.

Wijące pnącze pochodzące z Ameryki Południowej. Obecnie warzywo to jest uprawiane na całym świecie, w Polsce - od początku XVI wieku.

Owocem fasoli jest wydłużony strąk, w którego wnętrzu znajdują się nasiona. Ze względu na wewnętrzną budowę strąka odróżniamy dwie zasadnicze grupy odmian: odmiana włóknista - fasola łuskowa przeznaczona na suche nasiona oraz odmiana bezwłóknista - fasola szparagowa do spożycia w postaci całych strąków.

Pod względem zawartości białka nasiona fasoli przewyższają najlepsze gatunki mięs (ok. 22 g w 100 g, podczas gdy wołowina - 12,5 g w 100 g).

To cenne warzywo zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, fluor, chlor, kwas nikotynowy, witaminy: B1, B2, B6, C.

Istnieje wiele odmian fasoli, m.in. fasola „Jaś" o dużych ziarnach, fasola czerwona, fasola czarna. Sporządza się z niej samodzielne dania, dodaje do zup, sałatek i duszonych potraw.

Puree z nasion fasoli może być cennym lekiem w przypadkach zapaleń błony śluzowej żołądka oraz w leczeniu otyłości.

Strąki fasoli przyspieszają gojenie ran, mają właściwości moczopędne, obniżają poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze.