Kalafior po 6 miesiącu

Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, czyli „róże" - rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi.

Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, czyli „róże" - rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je również w postaci surówki.

Kalafior jest zasadotwórczy, bogaty w sole mineralne: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy K, B1, B2, B6 oraz witaminę C. 100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Surowy kalafior ma większą wartość od gotowanego, ponieważ ten traci w wodzie około 75% witaminy C. Warto wiedzieć również, że 500g surowego kalafiora to 80 kalorii.

Może być wykorzystywany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, w dietach przeciw zaparciom i dietach odchudzających

Przeczytaj więcej na temat:

Kalafior po 6 miesiącu - komentarze

Agnieszka2008-11-13 20:09:21

Ja robię parzony kalafior z sosem koperkowym .Pycha - polecam

Margola2008-09-16 16:21:23

moja dzidzia ma 6msc i jak narazie podaje mu kalafior w zupce jarzynowej i nic maluszkowi nie jest a je z apetytem :)

krystian2008-09-15 20:15:19

jedzcie wszyscy kalafior i inne wazywa napewno nie zaszkodza :)

Artykuły wybrane dla Ciebie