Kalarepa po 7 miesiącu

Odmiana kapusty warzywnej. Znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Pierwsze uprawy w Europie Zachodniej pojawiły się w końcu XVIII wieku. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.

Odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Pierwsze opisy spotkano w XVI wieku, chociaż znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Pierwsze uprawy w Europie Zachodniej pojawiły się w końcu XVIII wieku. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.

Jadalne są kuliste nabrzmiałe łodygi barwy zielonej, żółtej lub niebieskawej oraz młode listki.

Jest to bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych.

Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą kalarepę, która m.in. zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

Przeczytaj więcej na temat:

Kalarepa po 7 miesiącu - komentarze

lesia2009-07-10 02:48:49

nożykiem, jak ogórka

Emterempen2009-07-09 17:26:25

Tak, ale jak się ją obiera?!

kal2008-09-30 21:23:58

:cry :sigh :zzz ;) :grin :roll :sigh :zzz :) :grin ;) 8) :p :roll :eek :upset :zzz :sigh :? :cry :( :x

cloud2008-06-11 16:20:06

Kalarepa jest super!!! Czegolnie na goroca

Artykuły wybrane dla Ciebie