Seler zwyczajny po 6 miesiącu

Seler pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie był znany i ceniony w starożytności, zwłaszcza w Egipcie, Grecji i Rzymie. Obecnie rozpowszechniony jest również w Azji, Afryce, Ameryce i Europie.

Seler pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie był znany i ceniony w starożytności, zwłaszcza w Egipcie, Grecji i Rzymie. Obecnie rozpowszechniony jest również w Azji, Afryce, Ameryce i Europie.

Seler jest bardzo bogaty w składniki odżywcze, zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C. Liście selera zawierają prawie 100 razy więcej witaminy C niż korzenie oraz prowitaminę A.

Wykorzystywany w dietach odchudzających oraz w daniach o właściwościach uspokajających. Ze względu na właściwości moczopędne jest pomocny w leczeniu obrzęków, nadciśnienia, zakażeń dróg moczowych oraz reumatoloidalnego zapalenia stawów. Dzięki właściwościom przeciwskurczowym stosowany jako lek w bolesnym miesiączkowaniu. Olejek eteryczny zawarty w selerze pobudza pracę przewodu pokarmowego, poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Zewnętrznie stosowany w przypadkach pokrzywki, zapaleń skóry, owrzodzeń i ran.

Aromatyczny korzeń używany jest do przyrządzania zup, wywarów, sałatek, surówek i past. Utarty i suszony jest składnikiem soli selerowej.