Soczewica po 6 miesiącu

Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych strączkowych, znano ją już cztery tysiące lat temu. Pochodzi z Azji. Ceniona była w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich.

Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych strączkowych, znano ją już cztery tysiące lat temu. Pochodzi z Azji. Ceniona była w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich.

Nasiona soczewicy mają dużą wartość odżywczą. Są bogate w białko, zawierają skrobię i w odróżnieniu od innych nasion - nie mają tłuszczu. Bogate są również w składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, karoten oraz witaminy: B1, B2, PP, C.

Duża ilość żelaza sprawia, że potrawy z soczewicą warto podawać dzieciom.

Gotując soczewicę warto pamiętać o dodaniu tłuszczu roślinnego ze względu na małą jego zawartość w nasionach.

Nasiona soczewicy są okrągłe, spłaszczone, obustronnie wypukłe, średnicy 3-9 mm, barwy zielonej przechodzącej w brunatną w miarę przedłużającego się okresu przechowywania.

Najczęściej spotyka się w sprzedaży jej brązowa odmianę o wyrazistym smaku. Istniej także soczewica bardziej delikatna soczewica czerwona. Najsmaczniejsza soczewica ma zabarwienie brązowe.
 

Przeczytaj więcej na temat:

Soczewica po 6 miesiącu - komentarze

ilona19742010-07-11 16:28:58

soczewica to najwieksze zrodlo witamin dla dziecka , moj maluszek 9 miesieczny ja uwielbia

daisy422009-02-19 19:47:14

Minia, moglabys podac przepis na te zupe z kurczakiem, kumarem i papaja?

Minia2009-02-18 10:23:57

Zupy z dodatkiem czerwonej soczewicy są naprawdę pyszne.
Moje ulubione to soczewicowa z suszonymi grzybami oraz zupka z kurczakiem, soczewicą, kumarem i dodatkiem świeżej papaji.

Mania2008-11-19 03:21:57

fuj bleeeeeeeeee :upset

do bani2008-10-19 12:50:37

:sigh :p 8) :eek :eek :? :) :grin :grin ;) :cry :x :( :? :roll :eek :upset :sigh :p 8) :)

Artykuły wybrane dla Ciebie