Gryka

Gryka wyróżnia się specyficznym, intensywnym smakiem. Stanowi tradycyjny, podstawowy pokarm w Rosji, Europie Wschodniej, częściach Azji Centralnej i Północnej.

Gryka wyróżnia się specyficznym, intensywnym smakiem. Stanowi tradycyjny, podstawowy pokarm w Rosji, Europie Wschodniej, częściach Azji Centralnej i Północnej. Ze względu na trudne warunki pogodowe, jakie musi przetrwać, jest najtwardsza ze wszystkich gatunków roślin zbożowych.

Zawiera znaczne ilości lecytyny i witaminy E, nie ma w niej glutenu. Korzystnie wpływa na proces powstawania krwinek.

Jej ziarna zwykle się praży i spożywa w całości (kasza gryczana, prażona lub nie prażona, jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw) lub połamane (kasza krakowska). Całe ziarna zawierają więcej substancji odżywczych. Mąka gryczana służy do wyrobu makaronów, klusek i placków.

Przeczytaj więcej na temat: