Pestki słonecznika po 9 miesiącu

Słonecznik, pochodzi z obszaru Ameryki Północnej, gdzie reprezentowany jest przez ponad 100 gatunków. Swoją karierę rośliny „jadalnej" słonecznik rozpoczął dzięki carowi Piotrowi Wielkiemu

Słonecznik, pochodzi z obszaru Ameryki Północnej, gdzie reprezentowany jest przez ponad 100 gatunków. Swoją karierę rośliny „jadalnej" słonecznik rozpoczął dzięki carowi Piotrowi Wielkiemu, który rozpowszechnił go w Rosji i zapoczątkował państwowy program badań nad jego uprawą i wykorzystaniem. W efekcie, to właśnie rosyjscy emigranci rozwinęli w Stanach Zjednoczonych produkcję słonecznika na szeroką skalę. Aktualnie najwięcej słonecznika Z przeznaczeniem na olej produkuje Rosja i Argentyna, Stany Zjednoczone - najwięcej na pestki.

Nasiona i pestki są świetnym źródłem białka, witamin E i B oraz błonnika, zawierają ponadto dużo tłuszczu bogatego w NNKT, to znaczy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczonych, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, a które są potrzebne dla prawidłowego rozwoju. NNKT obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi i tym sposobem zapobiegają miażdżycy.

Nasiona i pestki są równiej niezastąpioną skarbnicą składników mineralnych, a zwłaszcza magnezu i cynku.

Ziarno słonecznika zawiera 40% tłuszczu (kwasu linolowego), ulegającego w organizmie przemianom do związków chroniących układ sercowo-naczyniowy przed zmianami degradacyjnymi oraz odpowiedzialnych za odporność organizmu.

Ziarna słonecznika zawierają skład idealny dla serca: wysokobiałkowy oraz niskowęglowodanowy. Są jak multiwitamina, gdyż dostarczają wiele cennych składników w małej porcji. Małe opakowanie słonecznika to bomba trudnych do znalezienia w innych pokarmach składników, zawierająca 76% zalecanego dziennego spożycia witaminy E, która chroni organizm przed powstawaniem zakrzepów krwi i zmniejszą ryzyko chorób serca.

Badania amerykańskie dowiodły, że pestki słonecznika spełniają ważną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi, a to za sprawą zawartego w nich potasu przy znikomej ilości sodu.

Pestki słonecznika bogate są szczególnie w witaminy B1 i PP odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych, zawierają argininę biorącą udział w regeneracji komórek, reakcjach odpornościowych i regulacji hormonalnej.