Czego nie może zabraknąć w diecie ciężarnej?
Jak komponować dietę, jakie produkty wybierać w kolejnych miesiącach ciąży, by dostarczyć wszystkich niezbędnych składników sobie i dziecku.
Jak komponować dietę, jakie produkty wybierać w kolejnych miesiącach ciąży, by dostarczyć wszystkich niezbędnych składników sobie i dziecku.
W okresie ciąży przyszłym mamom doskwierają różne dolegliwości. Dieta ciężarnej może złagodzić występujące dolegliwości czy schorzenia.
Sprawdź jak dieta w ciąży i dieta mamy karmiącej mogą pomóc w łagodzeniu objawów skazy białkowej.
Dziecko pochłania z organizmu matki wiele składników odżywczych, co może niekorzystnie wpływać na skórę bądź włosy.
Kolejne badania potwierdzają wpływ diety kobiety ciężarnej na zdrowie dziecka.
Kobiety, które w czasie ciąży spożywają produkty zawierające dużo tłuszczu mogą narazić swoje potomstwo na większe ryzyko wad wrodzonych - informuje pismo "Human Molecular Genetics".
Picie alkoholu w ciąży zwiększa ryzyko stosunkowo rzadkiej nowotworowej choroby dziecięcej - ostrej białaczki szpikowej.
Picie mleka w ciąży może chronić potomstwo przed zachorowaniem na stwardnienie rozsiane w wieku dorosłym - wskazują wstępne wyniki amerykańskich badań.
Ciężarne, które jedzą siedem i więcej porcji owoców oraz warzyw dziennie są mniej narażone na infekcje górnych dróg oddechowych.
Od dnia poczęcia z zapłodnionego jaja rozwija się w Tobie mały człowiek, aby organizm dziecka rozwijał się prawidłowo musisz dostarczać mu odpowiednią dawkę wartościowego budulca.
Dieta przyszłej mamy powinna być różnorodna i bogata w świeże warzywa i owoce. Są jednak produkty, które powinnaś wyeliminować ze swojego jadłospisu.
Matki, które w okresie ciąży lub karmienia piersią odżywiają się niezdrowo, szkodzą zdrowiu swego potomstwa.