Najbardziej trafne

celiakia zjada kości

Celiakia zjada kości

Osoby z celiakią, czyli uczulone na gluten - białko występujące w produktach zbożowych - są bardziej narażone na zanik kości, ponieważ ich własny układ odpornościowy atakuje tkankę kostną - informuje "New England Journal of Medicine".

Gryka

Gryka wyróżnia się specyficznym, intensywnym smakiem. Stanowi tradycyjny, podstawowy pokarm w Rosji, Europie Wschodniej, częściach Azji Centralnej i Północnej.

dieta bezglutenowa

Trudne życie na diecie bezglutenowej

Postęp w naukach medycznych umożliwia wczesne rozpoznanie celiakii. Jej leczenie, polegające na wprowadzeniu i stosowaniu ścisłej diety bezglutenowej pozwala na powstrzymanie rozwoju i zmniejszenie objawów choroby. 

Pieczywo

Pieczywo stanowi podstawowy składnik codziennej diety człowieka. Wypiekany jest z ciasta sporządzanego z mąki, wody, drożdży lub zakwasu, mleka, tłuszczu, jaj, soli, cukru, środków smakowych, zapachowych itp.

Mąka - rodzaje i typy

Najczęściej do wypieku pieczywa używa się mąki pszennej. Niemniej jednak, z innych zbóż i roślin uprawnych również wytwarza się mąkę - jest ich wiele rodzajów i każda z nich ma swoisty smak i właściwości, które wpływają na smak, zapach i konsystencję pieczywa.