Większość dzieci z alergią na mleko toleruje je po podgrzaniu

Aż 75 proc. dzieci z alergią na mleko krowie toleruje je po silnym podgrzaniu - informuje pismo "Journal of Allergy and Clinical Immunology".

dzieci tolerują mleko po podgrzaniu

Aż 75 proc. dzieci z alergią na mleko krowie toleruje je po silnym podgrzaniu - informuje pismo "Journal of Allergy and Clinical Immunology".

Alergia na mleko krowie jest najczęstszą alergią pokarmową. Dzieci, które na nią cierpią wytwarzają przeciwciała (z grupy IgE), które reagują ze specyficznymi białkami mleka rozpoznawanymi przez układ odporności jako obce, wyjaśnia główna autorka badań, dr Anna Nowak-Węgrzyn z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku. Gdy dzieci podrosną, w ich organizmie ciągle są obecne przeciwciała specyficzne dla białek mleka.

Wiadomo jednak, że białka te mogą być niemal całkowicie zniszczone pod wpływem wysokiej temperatury - w trakcie gotowania czy pieczenia. Dlatego naukowcy z zespołu dr Nowak-Węgrzyn sprawdzali, czy silne podgrzanie mleka może zwiększać jego tolerancję u dzieci z alergią.

Badania prowadzono w grupie 100 dzieci (w wieku od 2 do 17 lat), które miały alergię na mleko. Podawano im najpierw pokarmy z mlekiem poddawane działaniu wysokiej temperatury, np. różne wypieki. Dzieci, które tolerowały te produkty dostawały następnie mleko niepodgrzewane.

Grupa, która tolerowała wyłącznie mleko poddane działaniu temperatury otrzymywała przez kolejne 3 miesiące produkty z takim właśnie mlekiem. Następnie ponownie przeszła badania.

Ogółem, 68 dzieci tolerowało mleko tylko po uprzednim podgrzaniu go; 23 dzieci miało alergię nawet na podgrzane mleko a 9 dzieci tolerowało mleko całkowicie.

Okazało się też, że dzieci, które przez 3 miesiące otrzymywały podgrzewane mleko miały słabszą reakcję na testy skórne (mniejsze bąble) i lepszą tolerancję na białko mleka - kazeinę, niż na początku badań.

Wyniki tych badań, jeśli zostaną potwierdzone przez innych naukowców, mogą zmienić podejście do opieki nad dziećmi z alergią na mleko. "Możliwość spożywania mleka podgrzanego znacznie poszerzy asortyment produktów, które dzieci te będą mogły jeść" - podkreślają autorzy pracy. JJJ

PAP - Nauka w Polsce / 2008-07-25

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Większość dzieci z alergią na mleko toleruje je po podgrzaniu - komentarze

Ilona2010-12-08 10:45:58

Nasz Synek ma 2 latka, od 2go miesiaca zycia mial egzeme, kiedy uczulil go bardzo podany pierwszy jogurcik w wieku 7mcy ja tez wykluczylam ze swojej diety mleko krowie, malo jest produktów 'bezmlecznych. bezmaslowych, bezserowyc' itd.. Tylko mamy alergików wiedza , jak trudno zastapic mleko krowie maluszkowi i jak 'ochydne' sa mleka lecznicze z apteki. W mleku sa - bialka i wapn potrzebny do budowania kosci. Bialka mozemy szukac w miesie, rybach, szpinaku, soi. Wapnia najlepiej poszukac w szprotkach, sardynkach (zmielonych), roslinach straczkowych, sojowych i ryzowych produktach mlecznych.Kiedy Maluszek nasz mial juz ok 14-15mcy zaczelam mu robic platki sniadaniowe BEZMLECZNE na mleku ryzowym i na mleku modyfikowanym tym co normalnie jadl w butelce. Jajko jest swietnym zrodlem bialka i mineralow!!Robie muffinki na oleju z kukurydzy i soku jablkowym - pycha, nawet znajomi zamawiaja, jak sa na kawie u nas ;-) Mam nadzieje, ze pomoglam choc troche !.. Pozdrawiam wszystkich Rodzicow malych Alergików!

magda2010-07-20 16:44:39

uwazajcie na soje! ostatnio wyczytalam ze soja podawana chlopcom, moze miec wplyw na ich plodnosc. osobiscie bedac mama chlopca zrezygnowala bym z jogurtow i przetworow sojowych.

aga2009-01-31 17:51:09

Moja 15 miesięczna córeczka ma alergie i pije Nutramigen ble to takie niedobre. Ale to w jesieni się nasiliło. W lecie jadła danonki i tak się cieszyłam bo nic jej nie było. Jej alergia to wysypka tylko nie na całym ciele tylko miejscami (zresztą ja też tak mam do tej pory) no ale już niedługo wiosna i lato i może będzie jeść. Pozdrawiam wszystki mamy i dzieciaczki alergików. Trzymajcie się

Maja mama Wojtka2008-09-30 17:36:27

Jeśli Twoje dziecko nie jest uczulone na soje, to polecam pordukty sojowe. Ja na co dzień daję mojemu 15-miesięcznemu synkowi \"jogurty\" sojowe - uwielbia je! Ponadto sa budynie sojowe, mleko sojowe(mozna dodawać do potraw zamiast zwyklego). Smaczne i zdrowe, nas nie uczula. Jedyny minus to cena... Jogurty kosztują 3x więcej niż zwykłe, mleczne.. Sinlac tez stosujemy, również do robienia ciasteczek i naleśników. nietolerancja mleka nie jest łatwa dla mamy komponujacej dietę maleństwa, ale można przejść przez to tak, by dzieciaczek nie ucierpial \"białkowo\";) Głowa do góry!

ANETA2008-09-28 00:31:07

JA ROWNIEZ SIE NAD TYM ZASTANAWIAM JAKIMI PRODUKTAMI MOZNA ZASTAPIC MLEKO I JEGO PRZETWORY,SZKODA,ZE W SKLEPACH NIE MA SERKOW CZY JOGURTOW NIEALERGIZUJACYCH.NA RAZIE DAJE MOJEJ CORECZCE SINLAC,ALE ONA TAK LUBI SERKI,ZE AZ MI SIE SERCE KRAJE ZE NIE MOGE JEJ DAC.MA DOPIERO 10 MIES A CO POTEM? :cry

Aneta2008-09-10 16:31:43

Ja mam dziecko, które nie toleruje mleka tak bardzo, że gorączkuje przy tym przez dwie doby i ma biegunkę przez następnych kilkanaście dni. Podajemy mu Bebilon pepti i jest dobrze. zastanawiamy sie ile mleka potrzebuje dziecko dwuipółletnie. Czy można ograniczyć jego spożycie zastępując je innymi produktami? jakimi? Czy mleko i jego przetwory są niezastapione?