Chrapiesz? Sprawdź czy nie masz cukrzycy!

Chrapanie jest podstawowym objawem schorzenia określanego jako bezdech senny.

chrapanie a cukrzyca

Osoby, które dużo chrapią są narażone na cukrzycę typu II i dlatego powinny często przechodzić badania diagnostyczne na tę chorobę - wynika z raportu zamieszczonego na łamach pisma "Diabetes Research and Clinical Practice".

Chrapanie jest podstawowym objawem schorzenia określanego jako bezdech senny. To zaburzenie oddychania objawia się okresowym zatrzymaniem oddechu w czasie snu. Liczba zatrzymań oddechu może dochodzić do 30 razy w ciągu jednej nocy i powodować znaczne niedotlenienie organizmu.

Nie od dziś wiadomo, że osoby cierpiące na bezdech gorzej śpią, często budzą się w nocy i dlatego bywają senne i zmęczone w ciągu dnia. Zaburzenie to zwiększa również ryzyko poważniejszych schorzeń, jak choroby układu sercowo-naczyniowego, np. nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu.

W ostatnim czasie, coraz więcej badań dowodzi też, że bezdech senny jest ściśle związany z cukrzycą typu 2.

Z najnowszego raportu przygotowanego przez Międzynarodową Federację Cukrzycy (IDF - International Diabetes Federation) wynika, że aż 40 proc. pacjentów cierpiących na bezdech ma również cukrzycę (a 23 proc. cukrzyków ma zaburzenia oddychania w czasie snu).

"Nie ma wątpliwości co do związku między tymi schorzeniami" - komentuje Paul Z. Zimmeta przewodniczący grupy zadaniowej IDF ds. epidemiologii i prewencji chorób w Melbourne w Australii. Dlatego, specjaliści z IDF zalecają, by pacjentów, którzy mają jedno z tych schorzeń poddawać testom na wykrywanie drugiego.

Bardzo ważne jest też przeprowadzenie w przyszłości badań, które pozwolą zrozumieć przyczyny związku między bezdechem a cukrzycą. JJJ

PAP - Nauka w Polsce 2008-06-24

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Chrapiesz? Sprawdź czy nie masz cukrzycy! - komentarze

Olga CURTIS, Wrocław2011-03-24 03:47:24

CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!