Orzechy w diecie przyszłych mam mogą wywoływać astmę

Przyszłe mamy, które codziennie spożywają orzechy mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia astmy u ich dzieci

orzechy w ciąży

Przyszłe mamy, które codziennie spożywają orzechy mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia astmy u ich dzieci o 50 procent - twierdzą duńscy naukowcy z University of Utrecht.

W badaniu wzięło udział około 4 tysiące kobiet, które wypełniły kwestionariusz dotyczący ich diety. Następnie badacze obserwowali dzieci tych matek przez okres ośmiu lat.

Wyniki badania, opublikowane w amerykańskim czasopiśmie "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine", sugerują, że silne alergeny zawarte w orzechach mogą wpływać na podatność płodu na alergie.

"Jest jeszcze zbyt wcześnie by zalecać unikanie jedzenia orzechów. Ważne jest jednak by kobiety zdrowo się odżywiały i pamiętały, że jeśli chodzi o jedzenie - co za dużo, to nie zdrowo" - powiedziała kierująca badaniami dr Saskia Willers.

Zdania naukowców w tej kwestii są podzielone. Profesor John Heffner z American Thoracic Society twierdzi, że jest wciąż za mało dowodów na szkodliwość orzechowej diety i potrzebne są dalsze badania. AD1

PAP - Nauka w Polsce / 2008-07-19

fot.
Fotolia

Artykuły wybrane dla Ciebie

Orzechy w diecie przyszłych mam mogą wywoływać astmę - komentarze

Polina2013-12-16 02:34:16

Jak pisze rynek zdrowia...

Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów - wynika z duńsko-amerykańskich badań, których wyniki zamieściło pismo Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Zdaniem autorów pracy, stanowi ona potwierdzenie słuszności zmian w rekomendacjach dietetycznych Amerykańskiej Akademii Pediatrii dla ciężarnych.

Wcześniej eksperci tej organizacji zalecali, by kobiety, które w przeszłości miały jakąkolwiek alergię pokarmową (lub których dziecko miało taką alergię) unikały w ciąży orzeszków arachidowych i produktów z nich zrobionych lub je zawierających. Miało to zmniejszyć ryzyko choroby alergicznej u przyszłego potomstwa.

W 2008 roku zrezygnowano z tych zaleceń, argumentując, że nie ma badań wskazujących, iż to co jedzą kobiety w ciąży ma wpływ na ryzyko alergii u dziecka.

Naukowcy ze Statens Serum Institut w Kopenhadze oraz z Harvard School of Public Health w Bostonie (stan Massachusetts, USA) przeanalizowali dane zebrane wśród blisko 62 tys. duńskich mam, które urodziły dziecko w latach 1996-2002.

Paweł2011-12-05 04:03:26

University of Utrecht to holenderski uniwesytet a nie duński.